Kunskapsstaden i Kiruna - Årets Bygge-finalist 2024

Tegel från Kiruna gamla stadshus kunde återbrukas och användas i byggnationen av Kunskapsstaden. Foto: Traction Productions

På en tomt bestående av restavfall från gruvverksamheten står idag Kunskapsstaden i Kiruna där gymnasium, kulturskola och komvux samsas under samma tak. Nu är miljardprojektet nominerat som ett av tre i kategorin Samhällsfastigheter i Årets Bygge 2024. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2023, som gör upp om titeln Årets Bygge 2024. Vinnaren kommer att avslöjas den 19 mars.

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Sprickorna i Kirunas gamla gymnasieskola riskerade säkerheten för eleverna. Därför behövde den nya skolan stå färdig senast till höstterminen 2023. Det innebar att mycket stod på spel i den tajta tidsplanen som entreprenören SSEA hade att förhålla sig till när de landade kontraktet för samhällsfastigheten 2019. Att saker och ting klaffade trots alla utmaningar har man delvis den goda stämningen mellan entreprenör och beställare att tacka för tror Kiruna kommuns projektledare Therese Unander.

– Jag tycker stämningen har varit superbra. Entreprenören har alltid försökt komma fram till de bästa lösningarna och tagit fram andra, mer prisvärda, sådana när det har behövts, säger Therese Unander.

Entreprenör: SSEA
Beställare: Kiruna kommun
Arkitekt: Cedervalls
Entreprenadform: ABT06 samverkan
Totalkostnad: 1,425 miljarder

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.