Kampen om titeln - De sex finalisterna i SM för unga plåtslagare har utsetts

Foto: Plåt & Ventföretagen

Finalen i SM för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I de inledande tävlingarna deltog 101 elever från 20 olika skolor runt om i Sverige. Nu är det klart vilka sex finalister som har kvalificerat sig. Årets finalister representerar städer som Göteborg, Karlskrona, Luleå, Uppsala, Visby och Värnamo.

I april kommer dessa skickliga unga plåtslagare att mötas i den prestigefyllda SM-finalen i Karlstad, där vinnaren kommer att krönas som "Sveriges bästa unga plåtslagare 2024". Under uttagningstävlingarna som hölls mellan den 23-26 januari tävlade elever från 20 gymnasieskolor i hela landet, och varje skola skickade sitt bästa bidrag till en central jury för bedömning. Nu ser vi fram emot den spännande finalen som äger rum mellan den 23-25 april.

Finalisterna i SM för unga plåtslagare 2024 är:

Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg
Elias Thomsson, 18 år, Törnströmska gymnasiet i Karlskrona
Fredrik Vikström, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå
Lovisa Andersson, 18 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
Alexander Johansson, 18 år, Wisbygymnasiet i Visby
Anton Sjöqvist, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo

– Tävlingsuppgiften i SM-finalen blir ett tillägg till den uppgift som finalisterna bemästrade i uttagningstävlingarna. Nu ska de även hantera tak och fasadarbete på en tävlingsmodul med vanligt förekommande moment inom byggnadsplåtslageri. Det kommer att bli en riktigt nervkittlande SM-final, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Årets tävlingsuppgift– montering av plåt på max tio timmar
Tävlingsuppgiften ändras varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Som förhandsinformation har finalisterna fått veta att de ska montera plåt på en tak- och fasadmodul. Tävlingen återskapar en typisk arbetsdag på en byggarbetsplats, där de unga plåtslagarna använder förtillverkat material och i huvudsak handverktyg för att lösa uppgiften. I vilken ordning de olika arbetsmomenten genomförs bestäms av de tävlande själva utifrån yrkesmässiga och logiska aspekter. De har sammanlagt 10 timmar fördelat på tre dagar för att genomföra uppgiften. Att tävlingen sker framför tusentals besökare på Yrkes-SM sätter extra press på de unga plåtslagarna.