Investeringar stagnerar - Skellefteås kamp mot kapitalbrist

Under 2023 blev ungefär 800 nya bostäder färdigställda i Skellefteå, motsvarande antal som under 2022. Trots den ökande inflyttningen och den påtagliga bostadsbristen står staden inför utmaningar från externa faktorer och föråldrade fördomar om Norrland från investerare, vilket hindrar investeringarna.

Patrik Larsen, mark- och exploateringschef i Skellefteå, betonar vikten av att tillföra nya bostäder för att matcha stadens högkonjunktur och möjligheter till tillväxt. Trots en intensiv expansionsfas och högt intresse från byggbolag står man inför svårigheter att attrahera kapital från investerare utanför regionen, särskilt från dem som har förlegade uppfattningar om Norrland.

Skellefteå upplever en betydande inflyttning, men den ökande efterfrågan på bostäder överstiger tillgängliga resurser. Konjunkturinstitutet har noterat stadens unika högkonjunktur, vilket skapar utmaningar för samhällsservice och infrastruktur. Trots pågående byggprojekt har tillförandet av nya bostäder inte hållit jämna steg med behovet.

Skebo, det kommunala bostadsbolaget, har visat vägen med projekt som Klockarhöjden, men bristen på tillgängligt kapital från investerare skapar en "moment 22"-situation. Stadens expansion och utveckling kräver samarbete med bostadsaktörer för att hitta kostnadseffektiva lösningar och underlätta projektstart.

Patrik och hans team fokuserar på att utvärdera och anpassa markpriser samt exploateringskostnader för att göra bostadsprojekt mer attraktiva för investerare. Genom att erbjuda alternativ som tomträtter och uppskjuten betalning strävar de efter att göra investeringar i Skellefteå mer tilltalande.

Stadens tillväxt, med ett ökande antal invånare varje år, accentuerar det akuta behovet av fler bostäder. Patrik understryker vikten av att möta denna efterfrågan för att undvika negativa konsekvenser som arbetskraftsbrist och bristande tillväxt. Han hoppas att stadens höga tillväxt och starka utveckling kommer att stimulera planerade bostadsprojekt och locka nya invånare.