Kunskapshuset i Gällivare - Finalist i Träpriset 2024

Foto: Liljewall

Kunskapshuset i Gällivare är en av finalisterna i Träpriset 2024, som tilldelas en byggnad var fjärde år för dess framstående svenska arkitektur i trä. Ritad av Liljewall i samarbete med MAF arkitektkontor, utmärker sig Kunskapshuset genom sin tydliga träprofil med iögonfallande trädetaljer både inomhus och utomhus.

Byggandet med trä genererar lägre koldioxidutsläpp jämfört med andra material, vilket ger både estetiska och praktiska fördelar samt främjar välbefinnandet. Dessa faktorer har gjort trä till en central del av Kunskapshusets arkitektur.

Trä spelar en avgörande roll i byggnadens identitet, där sex våningar har utformats med hänsyn till gruvan och naturens konturer. Träet definierar inte bara platsen utan knyter också an till den omgivande naturen och återspeglar Gällivares rika kulturhistoria.

Skolans ikoniska identitet präglas av trä, med en röd fasad där stora limträpelare skapar variation och rytm. Fasaden integreras med invändiga pelare och stöder de karakteristiska röda takbjälkarna, vilket skapar en enhetlig helhet inspirerad av samisk formtradition.

Juryn för Träpriset 2024 har motiverat Kunskapshusets finalplacering genom att beskriva det som ett "vänligt djur" som sveper runt besökaren, staden och landskapet. Byggnaden representerar en betydelsefull investering i kunskap och trä, med en form som väcker känslor och integrerar sig i det kulturella landskapet, både nutida och historiskt.

Lars Olausson, tidigare handläggande arkitekt för Kunskapshuset, betonar hur den samiska kulturens konsthantverk har inspirerat utformningen, vilket resulterar i en byggnad som är både uråldrig och samtida.

Att bli en finalist i Träpriset ses som ett stort erkännande och en ära för alla som har varit involverade i projektet, och det uppfattas även som en hyllning till Gällivare kommun som beställare, som gav projektet stort förtroende. Harald Gamrell, uppdragsansvarig arkitekt på Liljewall, betonar den självklara valet att använda trä av både konstruktiva och estetiska skäl i det skogrika området norr om polcirkeln.