Kilströms Kaj i Karlskrona - Finalist i Träpriset 2024

JSB:s projekt, Kilströms Kaj i Karlskrona, har blivit nominerat till det prestigefyllda Träpriset, som delas ut av Branschorganisationen Svensk Trä vart fjärde år. Foto: JSB

JSB:s projekt, Kilströms Kaj i Karlskrona, har blivit nominerat och gått vidare till finalen av det prestigefyllda Träpriset, som delas ut av Branschorganisationen Svensk Trä vart fjärde år. Kilströms Kaj är en av de tre bidragen som tävlar om denna framstående utmärkelse.

Syftet med priset är att hylla och belöna framstående arkitektur i trä som reflekterar och utvecklar den samtida arkitekturen. Kilströms Kaj imponerar med sin unika design och noggranna integrering av träelement.

Juryns motivering: Beläget som en klippa i Blekinge skärgård, återspeglar Karlskrona stormaktstiden med sina många försvarshistoriska byggnader och kyrkor av hög arkitektonisk och byggnadsteknisk ambition. Det är fantastiskt med tre djärva bostadshus som signalerar nutid och framtid genom en kombination av dagens industriella stil och gårdagens traditionella trähusbyggande! En arkitektur som inte bara syns på platsen utan även hörs.

Husen är konstruerade med en trästomme av 120 mm KL-trä, isolerade med 220 mm och klädda i cederträsspån. Träet är synligt och spelar en central roll i inredningen av offentliga utrymmen, såsom restaurangen.

Projektet slutfördes 2020 och består av tre bostadshus målade i svart, vitt och traditionellt falurött. Det är beläget på en liten udde i Karlskrona. Dessa kraftfulla volymer, som påminner om formen av ett fort, knyter an till stadens rika historia och skapar en visuell länk mellan det förflutna och nutiden. JSB har agerat som totalentreprenör för projektet, och arkitekten bakom verket är Wingårdhs.

 Vinnaren kommer att offentliggöras den 21 mars.