Stockholms stad storsatsar på Nordbygg 2024

Finansborgarrådet Karin Wanngård inviger Nordbygg den 23 april på Stockholmsmässan

Stockholms stad intensifierar samarbetet med byggbranschen genom en betydande närvaro på Nordbygg, den främsta samlingsplatsen för bygg- och fastighetsbranschen i norra Europa. Evenemanget äger rum på Stockholmsmässan den 23-26 april 2024. Förutom att vara representerade i en stor gemensam monter med flera bolag och förvaltningar, kommer staden att delta i scenprogrammet. Finansborgarrådet Karin Wanngård kommer att hålla invigningstalet vid evenemangets öppning.

En nyligen publicerad rapport pekar på kommande bygginvesteringar på 115 miljarder euro i huvudstadsområdet fram till 2040. För att möta behovet av arbetskraft, som uppskattas till 30 000–40 000 byggnadsarbetare enbart i Stockholms stad, är det avgörande att locka och bygga närmare relationer med byggsektorn. Därför väljer Stockholms stad att satsa stort på Nordbygg, både som utställare och medarrangör av scenprogrammet.

Under temat "Tillsammans för ett hållbart Stockholm" kommer företrädare för Stockholms stad att vara närvarande i en egen monter nära entrén till Stockholmsmässan. Besökare kommer att kunna interagera med flera av stadens förvaltningar och bolag och delta i paneldiskussioner om samarbetet mellan staden och branschen inom områden som BEAst, elektrifierade entreprenader och strategisk samverkan vid upphandlingar.

Oscar Lavelid, stadsutvecklingsstrateg på Stockholms stad, ser flera fördelar med att förstärka relationerna med byggbranschen genom deltagande på Nordbygg:

"Nordbygg utgör en utmärkt plattform för att möta olika aktörer inom byggbranschen. Med tusentals besökare från hela världen har vi en unik möjlighet att tillsammans med branschen möta de stora utmaningar vi står inför. Vi kommer att knyta kontakter och belysa Stockholms engagemang för att driva hållbar stadsutveckling framåt."

Utöver detta kommer det att finnas fler höjdpunkter med fokus på Stockholmsområdet på Nordbygg. Bland annat kommer det att hållas presentationer om klimatanpassat byggande i Norra Djurgårdsstaden samt internationella sessioner om hur utländska aktörer kan bidra till byggandet och accelerera takten i byggbranschen. Dessutom kommer specifika projekt som Slussen att diskuteras, där byggprojektledaren från Stockholms stad delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med komplexa projekt mitt i staden.