Laboratorieutbyggnad för framtiden

Preliminär avgränsning av planområdet med befintlig byggnad markerad.

Region Västerbotten planerar att bygga en ny laboratoriebyggnad samt renovera en befintlig byggnad i det nordöstra hörnet av sjukhusområdet. Projektet kräver cirka 25 000 kvadratmeter byggrätt för att möjliggöra expansionen av verksamheten.

Byggnadsnämnden ser möjligheten att kombinera utbyggnaden med skapandet av en attraktiv förbindelse mellan Umeå Östra och universitetet. Målet är att förbättra orienterbarheten på sjukhus- och universitetsområdet, så att besökare lätt kan hitta från Umeå Östra till NUS eller Universum.

– Det är viktigt att laboratorieverksamheten kan fortsätta växa och utvecklas. Vi vill även att området blir livligare under en större del av dygnet. Det är något vi måste överväga i planeringen, särskilt hur bottenvåningar och entréer kan bidra till ökad aktivitet och bättre orientering, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

De befintliga laboratoriebyggnaderna är från 1960-talet och behöver enligt sökanden renoveras. De är också underdimensionerade för dagens och framtidens behov. Ansökan inkluderar förslag på en ny byggnad med anslutning till de befintliga byggnaderna och eventuell rivning av vissa befintliga byggnader.

Detaljplaneprocessen kan också innebära en möjlighet att hitta en lämplig lösning för Petrus Laestadius väg mellan de två cirkulationsplatserna nordväst och sydost om planområdet. Gatan har varit avstängd för genomfart under ett års tid som en del av ett kommunalt pilotprojekt och utvärderas nu för att hitta en permanent lösning.

Detaljplaneprocessen ska samordnas med det pågående stadsutvecklingsprogrammet för Universitetsstaden.