Byggstart för Carlanderska i Göteborg

Carlanderska spadtag.

BRAX Projektutveckling har ingått ett avtal med Carlanderska om att bygga och hyra ut en ny vårdmottagning på Eklandagatan i Göteborg. Under torsdagen inleddes byggarbetet med det första spadtaget, och Carlanderska förväntar sig att öppna sin nya vårdenhet under tredje kvartalet 2025.

Byggnaden kommer att omfatta fyra våningar plus källare och har designats med Carlanderskas traditionella estetik som inspiration. Från den välkomnande entrén till de välplanerade vårdrummen och parkeringsmöjligheterna i källaren, är byggnaden utformad för att möta behoven hos både personal och patienter.

- Stiftelsen Carlanderska sjukhuset grundades 1916, sjukhusbyggnaden stod klar 1927 och den senaste tillbyggnaden gjordes 2017. Sedan starten har Carlanderska erbjudit högkvalitativ vård. Att vi nu expanderar vår verksamhet gör att vi kan möta det ökande behovet av tillgänglig vård med hög kvalitet. Vi strävar efter att fortsätta vara en pålitlig partner för den offentliga vården, försäkringsbolag och andra kunder. Snart firar vi 100 år, men vi blickar framåt mot framtiden, säger Ann Söderström, sjukhuschef på Carlanderska sjukhuset.

- Denna tomt har stått oanvänd alldeles för länge. Staden är nu glada att BRA Bygg och Develot inleder byggandet, vilket möjliggör Carlanderskas efterlängtade expansion på Eklandagatan i Johanneberg, säger Robert Hammarstrand, ordförande i exploateringsnämnden.

Under torsdagen hölls den officiella ceremoni där första spadtaget togs för projektet som utförs av BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB). Vård- och servicebyggnaderna planeras som en sammanhängande byggnad på 5500 kvadratmeter. Totalt förväntas cirka 100 personer arbeta i byggnaden med ungefär 350 besökande patienter per dag.

- Vi är glada över att ha hittat en plats som möjliggör Carlanderskas expansion, och vi ser fram emot att förverkliga projektet. Det är ett spännande projekt som skapar goda förutsättningar för både personal och patienter i Göteborg. Vi är stolta över att vara en del av detta och bidra till stadens utveckling, säger Magnus Andersson, VD för BRA Bygg.

BRAX Projektutveckling är ett samarbete mellan BRA AB och Develot. Våren 2023 genomfördes markköpet, och projektet förväntas vara klart under tredje kvartalet 2025.

- Äntligen fylls detta utmärkta läge i Johanneberg. Det är en perfekt möjlighet för Carlanderskas nästan 100-åriga verksamhet att expandera. Vi välkomnar Carlanderska till denna plats och ser fram emot att deras kunder kommer till Carlanderska Eklandagatan 2025, säger Jesper Sjövall, Develot.