Wingårdhs och Skanska utvecklar Malmös nya multisportbyggnad

Vy över multisportbyggnaden från nordväst. Foto: Wingårdhs / Skanska

Under de kommande åren kommer Stadionområdet i Malmö att genomgå betydande förändringar och befästa sin roll som centrum för idrott i staden. Ett viktigt steg har nyligen tagits för att driva utvecklingen framåt. Efter en upphandling har ett team av arkitekter och entreprenörer fått i uppdrag att, i samarbete med staden, utveckla en planerad multisportbyggnad i den norra delen av området.

Det är Wingårdhs och Skanska som ska förverkliga Malmö stads planer på en multisportbyggnad längs John Ericssons väg. Byggnaden kommer att innehålla bland annat en fullstor fotbollsplan, en baskethall, träningslokaler, gym, konceptboende, undervisningslokaler för gymnasieskola samt kontorsutrymme.

Stadionområdet har länge varit en central plats för idrott, utbildning och evenemang i Malmö. Omkring 80 föreningar, idrottsförbund, skolor och idrottsrelaterade företag är idag verksamma där. Den nya multisportbyggnaden, som planeras vara färdig 2027, kommer att erbjuda en mängd olika funktioner.

- Nu stärker vi inte bara Stadionområdet som Malmös idrottscentrum, utan också dess nationella ställning. Den nya multisportbyggnaden blir en viktig del av Malmös framtid och ett idrottens hus för generationer av Malmöbor som vill förverkliga sina drömmar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

- Vi är glada och stolta över förtroendet att, i samarbete med Wingårdhs och Malmö stad, få vara med och förverkliga multisportbyggnaden. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen av Stadionområdet och bidrar med vår starka organisation som har stor erfarenhet av stora, komplexa projekt, säger Pär Helm, distriktschef på Skanska.

- Vi ser fram emot att forma framtidens stadionområde. Multisportbyggnaden kommer att bli Stadionområdets framsida och dess ansikte mot staden, säger Joakim Lyth, arkitekt och kreativ ledare på Wingårdhs Malmö.