Avion Shopping expanderar - 12 000 kvm ny yta i Umeås växande mötesplats

Bild: Ingka Centres

Sedan öppningen 2016 har Avion utvecklats till en av norra Sveriges mest populära destinationer för shopping, fritid och matupplevelser. Nu inleder Ingka Centres den första fasen av Avion Shoppings expansion. I takt med att Umeå växer ska mötesplatsen byggas ut med 12 000 kvadratmeter för att fortsätta vara en levande lokal mötesplats med klimatsmarta lösningar och positiva upplevelser i fokus. Projektet, som beräknas kosta cirka 350 miljoner kronor, förväntas vara klart hösten 2025.

 

b
Bild: Ingka Centres

Expansionen svarar på Umeås snabba tillväxt och lokalbefolkningens ständigt förändrade behov. Staden förväntas ha över 200 000 invånare till 2050, och bara på Teg, området närmast Avion, byggs 4 000 nya lägenheter. Tillbyggnaden kommer att komplettera Avions nuvarande utbud och förväntas locka ytterligare 1 miljon besökare, utöver de över 4,2 miljoner som redan besöker Avion årligen.

”Det är fantastiskt att se Avion Shopping i Umeå växa! På Ingka Centres vill vi vara lokalt relevanta för att möta våra besökares behov och önskemål. När Umeås livliga stadsbild expanderar vill vi att Avion ska växa tillsammans med staden och lokalbefolkningen. Vårt mål är att förvandla Avion Shopping till en mötesplats där människor kan shoppa, äta och ha roligt tillsammans, samtidigt som företag blomstrar och ger tillbaka till lokalsamhället,” säger Lars Wild-Nordlund, Operations Manager Nordic på Ingka Centres.

För att dra nytta av de nya möjligheterna och starka besökssiffrorna har Coop, Rusta och Candyworld valt att ansluta sig till expansionen. Dessa tillsammans med andra starka varumärken kommer att stärka och bredda shoppingupplevelsen och möta lokalbefolkningens behov. Dessutom kommer Systembolaget att utöka sin befintliga butik.

”Intresset från marknaden är stort tack vare mötesplatsens fantastiska läge och styrka. Merparten av enheterna i expansionsområdet är redan uthyrda. Vi tror på Umeå och området kring Avion, och det är roligt att se att flera hyresgäster också gör det. Tillsammans arbetar vi för att skapa en attraktiv mötesplats för de många människorna i Umeå!” kommenterar Mia Eskilsson, Meeting Place Manager på Avion Shopping.

Peter Forsberg, Market Manager IKEA Umeå tillägger: ”Jag ser verkligen fram emot de nya etableringarna på Söderslätts handelsområde. Det bådar för en ljus framtid och en bra mötesplats för Umeåborna. Jag tror att de nya butikerna kommer att locka ännu fler besökare till IKEA och Avion Shopping.”

I linje med Ingka Centres globala hållbarhetsstrategi är miljövänliga lösningar och praxis en avgörande del av projektet. Expansionen av Avion Shopping kommer att utvecklas enligt BREEAM-standarden Excellent. För att uppfylla kraven kommer optimal sophantering och hållbara byggnadsmaterial att implementeras i projektet. Dessutom ska en ekologisk studie utförd av en expert säkerställa att byggnadsprojektet arbetar med biologisk mångfald på bästa sätt, och att tomtens ekologiska värde ökas genom ängsvegetation, insektshotell och fågelholkar.

Expansionen kommer dessutom att dra nytta av de hållbara energilösningar som redan finns på plats i Avion, med 100 % fossilfri el och energieffektiv uppvärmning och kylning som tillhandahålls av den geotermiska anläggningen i den nuvarande byggnaden.