Saluco lanserade lasersvets med högsta säkerhet i fokus

Jesper Persson, säljare på Saluco (till vänster) och Johnny Kvist, företagets vd, visade upp en för Sverige ny lasersvets på Nordbygg.

Götenebaserade Saluco förlanserade en lasernyhet på Nordbygg-mässan i Stockholm. Det handlar om en lasersvets från amerikanska DenaliWeld. Saluco kommer också att ha Europaagenturen för produkten.

– Lasersvetsning är något ganska nytt som gör det både snabbare, enklare och smidigare att svetsa jämfört med TIG och MIG/MAG i tunnare material. Med hjälp av tekniken går det upp till tio gånger snabbare att svetsa i rostfritt och aluminium, säger Johnny Kvist, vd för Saluco.

Lasersvetsar representerar en teknik där koncentrerad ljusenergi används för att effektivt sammanfoga material. Tekniken har högre precision och anpassningsbarhet än traditionella svetsningsprocesser. Lasersvetsning nyttjar en högenergilaser för att fokusera energi på en specifik punkt vilket möjliggör noggrann kontroll över svetsprocessen. Det är särskilt fördelaktigt när det gäller att arbeta med små eller känsliga komponenter. Saluco tillhandahåller en hel serie med sju olika lasersvetsar, både luftkylda och vattenkylda.

– Lasersvetsen har också en rengöringsfunktion vilken gör att man kan bränna bort rost och andra färger. Med lasersvetsens hjälp kan man också rengöra ytor. En annan finess är att man kan rengöra svetsen med laser samtidigt som man svetsar så att man inte behöver stå och rengöra på andra sätt som tar längre tid, säger Johnny Kvist.

Det är inte riskfritt att arbeta med en lasersvets.

– En laserstråle kan studsa upp till 80 meter och är särskilt farlig att få i ögonen. Därför tillhandahåller vi också speciella säkerhetsbås där man kan jobba. Om någon öppnar dörren så bryts strömmen till svetsen med en gång så att det inte kan hända en olycka, säger Johnny Kvist.

Saluco har förutom skyddsbåsen ett helt koncept med svetsrobotar, speciella svetshjälmar för lasersvetsning, och skyddsglasögon för människor som jobbar nära området. Svetsarna finns från 1000 till 3000 watt och kan svetsa upp till 6 millimeter rostfritt med genombränning.

– Det som är lite unikt är att vi även kan jobba ihop med cobot (collaborative robots) med de här lasersvetsarna och man kan styra dem ifrån cobotens mjukvara eller från maskinens egen mjukvara, säger Johnny Kvist.

Den lasersvets som Saluco kommer att sälja i Sverige har en högre säkerhetsnivå än originalversionen.

– Det finns andra aktörer som har börjat ta sig in på marknaden för lasersvetsar. De har skärfunktioner i sina maskiner, men dem har vi tagit bort av säkerhetsskäl. Skärfunktionen kan ju i princip dela en människa. Det är livsfarligt. Men våra maskiner kan bara svetsa och rengöra. Det är lite unikt.

Jesper Persson, säljare på Saluco, har fått en praktisk introduktion lasersvetsen.

– Det var spännande. Jag som aldrig ens hållit i en svets kunde köra den efter två veckor. Man behöver inte någon högre utbildning. Det enda som är viktigt att tänka på det är säkerheten. Att man sköter det snyggt.

Han fick också hjälp av att lasersvetsen redan är gjord för att vara så säker som möjligt.

– Vi har ju tagit bort skärfunktionen och dessutom lagt på en sensor för rengöringen. Så man inte kan rikta den mot något längre bort än 60 centimeter när man gör rent materialen, säger Jesper Persson.

saluco.se