Modulhallar väcker grusplaner till liv igen

Många av Sveriges 500 och 1000 grusplaner står idag tomma. Foto: Syed Ahmad/Unsplash
Många av Sveriges 500 och 1000 grusplaner står idag tomma. Foto: Syed Ahmad/Unsplash

Runt om i Sverige finns mellan 500 och 1000 gamla grusplaner – en gång centrala för idrott och gemenskap, men som i dag till stor del övergetts. Under årtionden har konstgräs tagit över, men oro för mikroplaster och miljöpåverkan har bromsat utvecklingen.

Tillsammans med fastighetsbolaget Arwidsro utvecklar AIX Arkitekter en ny typ av modulär fotbollshall, där gamla grusplaner och outnyttjade ytor kan få nytt liv. Hallarna är flexibla, miljövänliga och tillgängliga året runt – och kan därmed mModulhallar ger nytt liv åt gamla grusplaneröta behoven hos landets drygt 1,5 miljoner fotbollsutövare.

– Gamla grusplaner kan bli framtidens spelplatser – om vi väljer att bygga upp istället för att ta bort. När en hall byggs med flexibilitet i centrum öppnas även dörren till mer än bara idrott, säger arkitekten Yvan Ikhlef.

Satsningen syftar till att skapa mer än fotbollsplaner – det handlar om nya mötesplatser med plats för spontanidrott, skolor, föreningar och lokala initiativ.

– Vår satsning på fotbollshallar handlar om att göra idrotten mer tillgänglig – inte bara för de organiserade lagen, utan också för spontanfotboll, skolor och lokala initiativ. Det är i mötet mellan idrott och samhällsnytta vi ser den största kraften, säger Jesper Sjögren, affärsutvecklingschef på Arwidsro.

Hallarna kan husera allt från bågskytte till julmarknader, temadagar och konserter. För skolor öppnas nya möjligheter med temabaserat lärande och prova-på-aktiviteter. Syftet är att skapa en plats för både vardagsmotion och fest – för alla åldrar.

Utformningen är flexibel: en 11-mannaplan kan delas upp i mindre spelplaner för upp till 90 personer samtidigt. Det skapar plats för rörelse, mångfald och möten – allt på samma yta.

I mindre samhällen är behovet av samlingslokaler stort, men tillgången liten. Många befintliga lokaler är slitna, små eller svåra att driva. Här kan hallarna fylla en funktion – med plats för kulturkvällar, utbildningar, föreningsevent och marknader. Samarbeten med det lokala föreningslivet stärker hallens förankring i samhället.

Systemet är modulärt: i sin enklaste form en plan med basfunktioner. I större versioner kan hallen innehålla läktare, caféer och kanslier. Fasadmaterialen kan varieras för att passa platsen – från trä i naturliga miljöer till plåt och glas i stadsområden.

Skiss modulbaserad fotbollshall. Bild: Arwidsro/AIX.

Källa: AIX