Nu inleds en intensiv byggperiod med både nya projekt och renoveringar. I det höga tempot och pressade tidsscheman är det viktigt att inte förbise brandsäkerheten. Korrekt utformade säkerhetsinstallationer skyddar både byggnaden och de som vistas där – före, under och efter byggprocessen.
Det är centralt att välja lösningar som följer Boverkets kommande uppdateringar av byggreglerna och som fungerar i praktiken för byggherrar och installatörer. Inom avloppsinstallationer är passivt brandskydd särskilt viktigt för att begränsa konsekvenserna vid en brand. Det handlar om material och åtgärder som hindrar att brand, rök och giftiga gaser sprids i byggnaden.
– Brandsäkerhet bör vara en integrerad del av byggprocessens alla faser – från design och projektering till utförande, säger Per Leonhard Nielsen, Nordic Product Manager för Soil & Waste på Wavin.
Passivt brandskydd i rörinstallationer
För att begränsa skador vid brand behöver byggnadens rörinstallationer förses med passivt brandskydd. Denna metod innebär användning av material och lösningar som bromsar spridning av lågor, rök och giftiga gaser.
– När plastavloppsrör utsätts för höga temperaturer kan de smälta och lämna öppningar där brand och rök kan spridas. Därför är det viktigt att använda brandmanschetter och tätningar som snabbt förseglar genomföringar mellan våningsplan och stoppar spridningen. Det är dock avgörande att det valda brandskyddet är testat och godkänt tillsammans med det specifika rörsystemet och byggnadskonstruktionen där det används. Dessa uppgifter finns i brandskyddsproduktens ETA-dokumentation, där det framgår vilka rör och konstruktioner som har testats tillsammans, förklarar Per Leonhard Nielsen.
Passivt brandskydd är en del av den övergripande brandstrategin i en byggnad och bidrar till att skydda både konstruktionen och människorna som vistas där.
Vanliga missuppfattningar om plastavloppssystem
Det förekommer ibland en uppfattning om att plastavloppssystem skulle vara mer utsatta vid brand än system av obrännbara material. I praktiken kan plast, i kombination med rätt brandskyddsåtgärder, fungera minst lika bra.
– Brandskydd av plaströrssystem är i sig enkelt – det kräver bara korrekt montering av en brandtätning eller brandmanschett, och det behövs ingen extra isolering. Däremot måste avloppsinstallationer av obrännbara material ofta isoleras för att förhindra värmespridning. Om installationen inte är korrekt monterad eller om plastövergångar används, kan dessutom en skorstenseffekt uppstå, vilket ökar risken för brandspridning, avslutar Per Leonhard Nielsen.