Skanska byggnad nominerad till arkitekturpris

Skanskas nya kontorsbyggnad Juvelen. Illustration: Utopia Arkitekter

Efter sommaren drar Skanska ingång bygget av den nya kontorsbyggnaden Juvelen vid Uppsala station. Men redan innan man har hunnit sätta spaden i marken har Juvelen blivit nominerad i en av världens största och mest prestigefyllda arkitekturtävlingar. I november presenteras vinnarna i World Architecture Festival, som brukar benämnas VM i arkitektur, på plats i Berlin.

I december 2013 utsågs Utopia Arkitekter tillsammans med Skanska till vinnare i Uppsala kommuns tävling för en ny kontorsbyggnad vid Uppsala central med sitt bidrag Juvelen.

Juvelen är en skulptural märkesbyggnad på sex våningar och drygt 10 000 kvadratmeter. Med sina triangelformade metallglänsande fasetter blir byggnaden inte bara ett självklart landmärke i staden, ambitionen är också att Juvelen ska bli en av Nordens mest hållbara kontorsbyggnad. Bygget drar igång efter sommaren och 2018 ska juvelen stå klart för inflyttning.

– Det är fantastiskt roligt att Juvelen redan har hunnit ta för sig i internationella sammanhang. Bara en nominering i World Architecture Festival är erkännande och nu ser vi fram emot att få se denna vackra och hållbara byggnad växa fram på plats i Uppsala, säger Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala.