ABB tar hem stororder från Kina

1100 kV UHVDC transformer level1. Foto: ABB

Nu står det klart att ABB vunnit en order värd mer än 300 miljoner dollar på högteknologisk utrustning till världens första länk för överföring av 1 100 kV ultrahögspänd likström (UHVDC).

UHVDC-länken Changji-Guquan ska överföra elkraft från Xinjiang-regionen i nordvästra Kina till Anhui-provinsen i landets östra del. Länken kommer att sätta nytt världsrekord i termer av spänningsnivå, överföringskapacitet och sträcka. Kapaciteten blir 12 000 megawatt (MW) – motsvarande 12 stora kraftanläggningar – vilket är en ökning med 50 procent jämfört med de 800kV UHVDC-länkar som är i drift idag. Detta bidrar också till en längre överföringssträcka, från runt 2 000 kilometer till mer än 3 000 kilometer, och spelar en nyckelroll för att integrera avlägsna förnybara energikällor i stor skala, överföra el över längre avstånd och underlätta för ett mer sammankopplat elnät.

ABB ska leverera avancerade omriktartransformatorer och komponenter som genomföringar och lindningskopplare. Man ska också tillhandahålla omriktarventiler, DC-brytare, väggenomföringar och kondensatorer såväl som systemdesignstöd. Transformatorerna blir bland världens mest kraftfulla och kommer att uppfylla ytterst stringenta krav i fråga om prestanda, tillförlitlighet och säkerhet. ABB:s högteknologiska transformatortillverkning och provningsanläggning i Chongqing tillsammans med ABB:s lokala teknikcenter för HVDC ska leverera och genomföra projektet.

-Kina har omfattande regioner med stora energibehov i öster, medan en betydande del av landets energikällor finns i väster och nordväst. Den ökande tillväxten och efterfrågan under de senaste tio åren har påkallat utbyggnaden av UHV-kapaciteten för att större mängder el ska kunna transporteras över längre avstånd med små förluster, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.

 

 

Beställningarna bokades i andra kvartalet 2016.