Thomas Betong bygger ny fabrik

Lars Dahle´n, Heby Kommun, Marie Wilén Kommunalråd, Jan-Erik Kullberg, Thomas Betong Patrik Schelin samt Carina Edblad vd

Nu är det första spadtaget taget för den nya fabriken med kapacitet cirka 150 000 kvadratmeter skalväggar i Heby utanför Uppsala. Redan i september nästa år planeras de första leveranserna av både skalväggar och plattbärlag. Fabriken skapar cirka 30 arbetstillfällen.

I juni meddelade Thomas Betong om investeringen på 80 miljoner kronor. Med fabriken möter företaget marknadens behov och ökat hållbart byggande i Sverige, särskilt i Stockholm-, Uppsala- och Mälarregionen där den politiska ambitionen är att snabbt accelerera bostadsbyggandet. I augusti tecknade Thomas Betong och JM ett femårigt strategiskt avtal för skalväggsleveranser. Samarbetet kommer att skapa möjlighet till att minimera transportkostnader, miljöpåverkan och korta ledtider. 

Tidigare i år lanserade Thomas Betong ett unikt system, Thomas Miljöstomme, för platsgjutna stommar med 30 procent lägre CO2-avtryck jämfört med konventionell stomme. Systemet baseras på prefabricerade skalväggar, plattbärlag och balkonger i kombination med fabriksbetong.

– Denna investering är ett viktigt steg i vårt arbete med att bredda vårt kunderbjudande. Vår nya fabrik i Heby harmonierar med samhällets höga ambition om ett ökat hållbart bostadsbyggande. Vi vill bidra till att lösa bostadsbristen i Sverige och tillsammans med våra kunder kunna bygga ett hållbart samhälle, säger Carina Edblad, vd i Thomas Betong i ett pressmeddelande.