Mikael Damberg invigde forskningsprogrammet ”Smart Energy City”

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg under invigningen av Smart Energy City. Foto: Sanna Kesselfors

Forskningsprogrammet ´Smart Energy City’ är nu officiellt invigt. Detta innebär att 150 familjer flyttar in i smarta lägenheter där de kommer kunna se och styra sin energianvändning i realtid, något som Kungliga Tekniska Högskolan sedan genomför forskning på. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt representanter för ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum var på plats under invigningen som hölls vid Vinterträdgården i Stockholm.

 - Det känns jättespännande att vara med på den här invigningen. Jag tror att det här är ett unikt koncept som kommer bli mycket intressant att följa. Att bygga en smart och hållbar stad handlar främst om människor. Vart människor vill bo och hur de vill leva sina liv. Att underlätta för människor på det här sättet med den här fantastiska tekniken som man byggt in i dessa lägenheter där vi samtidigt kan se och följa hur detta kommer att påverka dessa familjer som flyttar in är fantastiskt, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg i samband med invigningen.

 Målet med forskningsprogrammet är att utveckla smarta elnät för att bättre tillvarata befintliga energikällor men även utveckla energismarta hem där de boende kan påverka sin energiförbrukning i realtid.

 - Hållbarhetsfrågan har blivit så påtaglig i allt fler delar av världen. Särskilt i de större städerna. När jag är ute och reser märker jag att det finns ett enormt stort intresse runt om i världen för svenska företags erfarenhet när det gäller miljöteknik och klimatarbete, transportlösningar, ICT, system och kollektivtrafiksystem samt smarta elnät. Efterfrågan ligger i just detta. Systsemkunnande. Det här projektet visar på ett sätt hur man kan bygga en stadsdel eller stad på ett smartare sätt än tidigare. Som närings- och innovationsminister är det svårt att tänka sig ett viktigare arbete att fokusera på, fortsatte Mikael Damberg.  

 Smart Energy City är ett samarbete mellan ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson och Fortum som tillsammans har skapat ett system för att koppla upp lägenhetens alla apparater med det smarta elnätet. Programmet har delfinansierats av Energimyndigheten. Forskningen ska ge svar på frågor om energianvändning. Svar som hjälper till att finna lösningar på hur vi i framtiden kan använda förnybara källor bättre och utveckla energismarta hem.