Energieffektivisering: Fortum och Bonava samarbetar kring det smarta hemmet

Stora Sjöfallet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där en lösning kring det smarta hemmet ska implementeras. Foto: Bonava.
Med hjälp av en läsplatta på väggen kan användaren ha full koll på sitt hem och kommer också att kunna styra det. Foto: Ero Tera, Fortum.

Projektpresentation i samarbete med AKTUELLA BYGGEN 

Fortum och Bonava har inlett ett samarbete i kommersiellt syfte för att utveckla vidare det smarta hemmet. Småhus och lägenheter omfattas av tekniksamarbetet och lösningen planeras att vara klar att installera i slutet av 2017. Samarbetet är ett resultat av pilotprojektet med Smart Energi i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm där Bonava är ett av flera bostadsföretag som ingår.

 

– I det framtida energisystemet, där produktionen är till stor del väderberoende, blir det viktigare att styra sin användning till tider när det finns gott om energi. Det är tekniken som ska underlätta för hushållen att göra detta som utgör kärnan vårt nya samarbete, säger Rami Piik, ansvarig för smarta hemlösningar hos Fortum, i ett pressmeddelande.

Det smarta hemmet innehåller energivisualisering och styrning av el, vatten, värme samt möjlighet att styra belysning, vitvaror och eluttag. Lösningen kommer dessutom att innehålla larm för inbrott, brand och översvämning. Med hjälp av en läsplatta på väggen, eller sin mobiltelefon, kommer användaren ha full koll på sitt hem och kommer också att kunna styra det.

– Smarta hemlösningarna är ytterligare ett steg i riktningen att skapa trivsamma hem och områden där det är enkelt att ha en hållbar livsstil. När konsumtionen spåras, analyseras och visualiseras blir det möjligt att effektivisera sin användning med tjugo procent, säger Rami Piik, i ett pressmeddelande.

Implementering planeras i ett antal kommande Bonavaprojekt under det fjärde kvartalet år 2017 och bedömningen är att inom fem år så kommer alla nya bostäder att vara smarta på ett eller annat sätt.