Auktorisationer för ventilationsföretag och deras medarbetare är under utveckling

Foto: Björn Petren, Plåt och Ventföretagen
Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen

Ventilationsbranschen saknar ofta formella utbildningsmeriter, vilket innebär att deras teoretiska kompetens kan variera. Samtidigt visar en undersökning från branschorganisationen Plåt & Ventföretagen att många kunder efterfrågar en jämnare kvalitet och en vägledning som hjälper dem att veta vad de köper när de anlitar ventilationsföretag. Ett viktigt fokusområde för Plåt & Ventföretagen i höst är därför auktorisationer på företagsnivå tillsammans med personcertifieringar på individnivå.

 

Text: Annika Wihlborg

 

–Det övergripande syftet med den företagsauktorisation och som vi siktar på att lansera i vinter är att få ventilationsföretagen att arbeta på ett likartat sätt. Med hjälp av ett systematiskt arbetssätt ska kunden kunna känna sig trygg i vetskapen att ventilationsföretagen alltid levererar det man kommit överens om. Vår målsättning är att företagsauktorisationen ska leda till en jämnare kvalitetsnivå mellan företagen, säger Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen.

 

En undersökning som Plåt & Ventföretagen genomfört bland några av ventilationsbranschens största kunder visar att de upplever att kompetensen och kvaliteten på det arbete som utförs kan variera mycket mellan företagen.

 

Stort intresse för utbildning till certifierad ventilationsmontör

 

För att bli ett auktoriserat ventilationsföretag krävs bland annat att minst en av medarbetarna är certifierad ventilationsmontör, vilket de blir via en webbaserad utbildning som de läser in på individnivå.

Plåt & Ventföretagen har även utformat en webbaserad utbildning för att bli certifierad injusterare. Den här kompetensen är efterfrågad från kundhåll, eftersom kunskapen att korrekt kunna mäta och justera luft i ventilationsanläggningar är av stor vikt för både komfort och energiförbrukning.

 

Teknisk kompetensutveckling för branschen

 

–Förutom det kvalitetshöjande projekt som auktorisationen är, så har vi under de senaste åren anordnat uppskattade tekniska kompetensutvecklingsdagar runtom i landet. Dessa dagar har varit mycket uppskattade så det kommer vi att fortsätta med även framöver och vi planerar som bäst säsongens upplägg.

Utbildningsdagarna har haft olika fokusområden, exempelvis brand och energi. Vi har haft besök av de flesta yrkeskategorier i branschen, så som konsulter, entreprenörer, sotare, kommunala handläggare och beställare, och därigenom har många intressanta diskussioner uppstått, säger Annika Brännmark.