Bostadsrättsföreningen Aqua på Ön

Bostadsrättsföreningen Aqua och dess systerförening Brf Ventus delar en gemensam gård som är trivsam och grön ett stenkast från havet. Bild: Riksbyggen
Fasaden är helt i tegel för att passa in med den befintliga bebyggelsen på Ön i Limhamn. Bild: Riksbyggen

Naturskönt vid havet på Limhamn ligger bostadsrättsföreningen Aqua på Ön som nu har börjat byggas. Det blir två huskroppar helt i tegel med 64 bostadsrätter.

 

Text: Mari-Louise Paulson

 

Omgivet av hav i alla väderstreck ligger de två husen på fem våningar som utgör bostadsrättsföreningen Aqua på Ön. Just nu har man rest stommen och planerad inflyttning är till sommaren 2019. Det blir 64 lägenheter i storleken från två till fyra rum med kök på som störst 150 kvadratmeter. Där de flesta kommer att ha balkong, terrass eller en uteplats. Huskropparna kommer att vara helt i tegel.

 

– Det är en hyllning till den befintliga bebyggelsen i Limhamn med sin klassiska tegelfasad. Därför har vi valt det här fasadmaterialet hela vägen från topp till tå, säger Carl Knutsson, projektledare, hos byggherren Riksbyggen.

 

Hållbarhetsfrågor har genomsyrat hela processen. Carl Knutsson säger att när de började med projektet för fyra år sedan så var det som planerades in när det gällde miljötänk i framkant, men att idag när byggnationen på väg, så är det mer en standard. Några exempel på hållbarhet som kommer att underlätta vardagen för de boende är en gemensam bilpool och en cykelpool som bland annat kommer att tillhandahålla eldrivna lådcyklar.

 

Gemensam gård

Brf Aqua och dess systerförening Brf Ventus som Riksbyggen också håller på att bygga delar en gemensam gård.

– Det är en öppen och härlig gård som vänder sig ut mot havet. Vi har försökt att ta tillvara på de kvalitéer som läget erbjuder. Bland annat genom att förlägga garaget under huset. Det är ett stort plus att vi har fått ner parkering under jord och att vi fick plats med den mellan husen och snarare än under husen, för det blir mycket dyrare.

Men då fick vi knåda lite för att uppfylla kommunens P-norm. Men det gick bra, säger Carl Knutsson.

 

Bostadsrättsföreningen Aqua är det sista kvarteret som bebyggs på Ön. Tillsammans med systerföreningen Ventus kommer de att innehålla 119 bostäder.

 

 

Fakta

Projekt: Nybyggnation av flerbostadshus med garage under mark i Limhamn, Malmö

Byggherre: Riksbyggen

Totalentreprenör: Nimab Entreprenad AB

Entreprenadform: Samverkansentreprenad

Projekterande arkitekt: NP Arkitekter KB

Arkitekt skiss: FOJAB arkitekter AB

Byggtid: augusti 2017 till sommaren 2019

Värde: 80 Mkr