Renare vatten i Gustavsbergsbadet

Efter att Gustavsbergsbadet bytte ut sina pappmembranfilter mot sugsandfilter har vattenvärdena blivit bättre. Foto: Jenny Freji

Efter fem år med pappmembranfilter bytte Gustavsbergsbadet på Värmdö förra året till sugsandfilter. Detta har enligt Elisabeth Strömberg, vd på Gustavsbergsbadet lett till både bättre vattenvärden och bättre arbetsmiljö för de anställda.

Efter att i fem år haft problem med vattenreningssystemet bytte Gustavsbergsbadet på Värmdö utanför Stockholm i september förra året ut sina pappmembranfilter till Sugsandfilter. Enligt Elisabeth Strömberg, vd på Gustavsbergsbadet har de nya filtren förbättrat vattenmiljön på badet.

– Vi har bra värden på vattenproverna och vattnet är klarare än tidigare. Det nya systemet gör att vi kan hantera flera badgäster samtidigt. Nu kunde vi till exempel ha öppet hela jullovet utan problem, fastän det är ökad beläggning under tre hela veckor. Det har vi inte klarat tidigare, säger hon.

Tidigare har Gustavsbergsbadet använt sig av pappmembranfilter som var tvungna att rengöras av personalen vilket tog upp en halvtidstjänst samt ledde till arbetsskador.

– De gamla filtren var tunga, smutsiga och fuktiga. Personalen fick bära dem och göra rent dem manuellt vilket ledde till att många var tvungna att besöka en sjukgymnast.

Vattnet renas med sugsandfilter Sugsandfiltren består av en stor tank fylld med sand och en kolbädd. Det smutsiga vattnet åker in på ovansidan och sugs genom sand och kol där det renas. Istället för manuell rengöring rengörs filtret istället automatiskt genom att de backspolas. Det innebär att vatten från en reservtank pumpas åt motsatt håll genom filtren och leder ut smutsen i avloppet.

– Det innebär förutom att personalen slipper arbetsskador också att de får mer tid till annat. I dag hinner de laga exempelvis dörrhandtag som gått sönder direkt, vilket givetvis även är bra för kunderna.

Elisabeth Strömberg menar också att de nya filtren är bättre för miljön eftersom pappmembranfiltren som egentligen bara skulle bytas en gång per år i praktiken var tvungna att bytas upp till fyra gånger per år.

– I de nya filtren håller sanden i 20 år och därmed behöver inte filtren transporteras fram och tillbaka.