Chalmers bygger mötesplats

De två husen har rundade former helt täckta med en glasfasad som ska föra tanken till en vattenyta. Husen förbinds av två gångbroar. Illustration: White Arkitekter

På södra delen av Chalmers Tekniska Högskolas campusområde Johanneberg i Göteborg färdigställs nu första etappen av Johanneberg Science Park. Två sexvåningshus med kontor och mötesplatser för akademi, näringsliv och samhälle som kommer att ge högskoleområdet en ny dimension.

– Bottenplanet blir hjärtat i båda husen, som i princip är likadana. Här finns restaurang, café och möteslokaler. Här ska man kunna sitta och jobba om man vill, och här kan man ha möten och arbeta tillsammans i både små och större grupper, säger Anna Eckerstig, byggprojektchef hos byggherren Chalmersfastigheter.

Bland de kommande hyresgästerna märks HSB Göteborg, som flyttar hit sitt huvudkontor med 120 medarbetare. Plats bereds också bland annat för flera unga utvecklingsföretag och Chalmers eget Challenge Lab, där mastersstudenter arbetar med samhällsbyggnadsprojekt.

White arkitekter har gestaltat en profilbyggnad för området med rundade former och avancerade glasfasader. Förebilden: de ringar på vattnet som sprider goda idéer.

Johanneberg Science Park, etapp 1

Kontor och mötesplats för Johanneberg Science Park vid Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg

Byggherre: Chalmersfastigheter AB

Generalentreprenör: Skanska Sverige AB

Samarbetsform: Partnering

Arkitekt: White Arkitekter AB

Totalyta: 8 200 kvm

Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld

Byggtid: oktober 2013–mars 2015