Rusta storsatsar i Norrköping

Rusta bygger nytt centrallager i Norrköping. Man investerar bland annat i helautomatiska lagersystem och varuhissar. Foto: Rusta

I Norrköping pågår för närvarande bygget av nytt centrallager till Rusta. Lokalen kommer att vara miljöcertifierad och insidan rymmer flera avancerade tekniska lösningar för lager och logistik.

 Rusta har funnits på den svenska marknaden i nära 30 år. Idag har företaget 76 varuhus i Sverige med över 1 100 anställda. 2014 öppnade Rusta fem varuhus i Norge, vilket är den första utlandsmarknaden som företaget expanderar till, och expanderar för närvarande enormt.

Idag sker plock och gods till butikerna i två huvudlager i Småland och i inhyrda lokaler på ytterligare sju ställen. Men nu genomgår företaget stora förändringar som syftar till att effektivisera logistiken och att centrera den till en plats med en geografiskt bättre placering för helheten. Anders Lundmark är konsult som representerar Rusta och är ansvarig projektledare för hela förändringsprogrammet.

– Rusta har vuxit ur sin lagerkostym i Sverige, förklarar Anders. För att kunna effektivisera vår verksamhet och fortsätta expandera ytterligare behöver vi säkra en långsiktig logistikstruktur. Målsättningen med den nya anläggningen är att ytterligare stärka Rustas konkurrenskraft genom ökad kapacitet till varuhusen i Sverige och Norge och att effektivisera lagerhållning, plockprocesser och distribution.

Plats för det nya centrallagret är Norrköping där företaget nu bygger en egen lagerbyggnad, optimerad för Rustas logistikverksamhet. Det nya lagret blir drygt 63 700 kvadratmeter stort och är dimensionerat för 300 medarbetare. Byggnaden i sig själv är till det yttre inte uppseendeväckande men på insidan ryms flera avancerade tekniska lösningar, bland annat ett automatiskt lagersystem.

– Som totalintegratör av det nya centrallagret ska Swisslog leverera automation till Rustas höglager. Leveransen består av standardlösningen WarehouseRunner som ingår i Swisslogs produktportfölj och består av nio stycken höglagerkranar med tillhörande bansystem. Det hanterar helpallar automatiskt, är 32 meter högt och rymmer drygt 63 000 pallar, en fantastisk kapacitet. Vi kommer även att köpa in varuhissar för att hantera små artiklar på en begränsad yta.

Rustas nya lager kommer att ha två separata lagerdelar, dels den drygt 32 meter höga delen med kranlagret och dels ett cirka 12 meter högt mindre konventionellt lager. Förutom att de avancerade lagersystemen är intressanta rent tekniskt är även själva byggnaden framträdande ur miljösynpunkt.

– Vi jobbar för att den skall vara miljöcertifierad och utgår från en standard med olika material och lösningar som är miljövänliga, även om den till utseendet ser ut som en vanlig lagerlokal med betongstomme och prefabricerade element i väggar.

Det handlar om mycket pengar och en stor förändringsprocess för Rusta. Resultatet blir en stor lagerlokal med enorm kapacitet inför framtiden. Hösten 2015 räknar Rusta med att kunna flytta in i det nya centrallagret och vara i full drift under 2016.