Toronto bygger rekordhöga skyskrapor

One York byggs mitt i stadskärnan mellan redan existerande skyskrapor. Bild: Tridel
The Ice Condominium towers I Downtown. Bild: Architects Allians
Harbour Plaza Residences, bakom finanscentret One York, kommer att placeras i närheten av strandpromenaden. Bild: Menkes
E Condos, med simbassäng på taket blir högsta byggnaden i stadsdelarna Yonge och Eglinton. Bild: Bazis
Torontos Harbour Plaza och One York i mitten av bilden. Bild: Tridel

Toronto är för närvarande mitt i en unik byggboom. Under det senaste decenniet har stadens skyline expanderat snabbt. Ett stort antal höghus med bostäder och kontorsbyggnader har vuxit fram i hela stadskärnan. Denna boom visar inga tecken på avmattning och idag är några av de framtida högsta byggnaderna i staden under uppbyggnad. Enligt beräkningar kommer samtliga tio höghus att vara färdigbyggda inom tre år.

 

Höghusprojektet E Condos med 58 våningar är exempelvis den lägsta av de tio höghus som byggs just nu med ”bara” 194 meter. Medan de nio andra skyskraporna uppstår i stadskärnan, är E Condos under uppbyggnad norr om Torontos centrum. Huset, som ritades av arkitekten, Rosario Varacalli, får en unik simbassäng högst uppe med utsikt över Toronto.

 

Harbour Plaza Residences, som redan börjar få klara konturer, består av två tornliknande höghus vid strandpromenaden. De kommer att bli 224 respektive 233 meter höga. 

Harbour Plaza Residences kommer att få 62 och 66 våningar med lägenheter.  Intresset att bo här är uppenbarligen starkt, med tanke på närheten till sjöstranden.

 

Ïce Condominiums kommer att bli den näst högsta byggnaden med 235 meter av de tio som byggs idag. Designad av ArchitectsAlliance och byggd av Lanterra Developers. Boende har flyttat in i de lägsta våningarna redan för ett par månader sedan.

 

Höghusprojektet Ten York, med 68 våningar, är nummer 3 på Torontos lista av tio högsta skyskrapor under uppbyggnad. One York, som byggs av Tridel, har en unik, trekantig profil. Huset, som mäter 224 meter i höjd, har designats av Wallman Architects.  Den triangelformade delen kommer att resultera i ett unikt torn med originellt utseende, som i sin tur kan fungera som orienteringspunkt för alla som reser västerut på motorvägen Gardiner i framtiden. Byggprojektet One York beräknas bli färdigt 2017.

 

Källa: City of Toronto