Alfa Laval installerar i Västerås

Bild: Bostads AB Mimer

Kvarteret Råseglet i Västerås är bostadsbolaget Mimers största investering. Alfa Laval ingår i ett partneringprojekt tillsammans med VVS-rör, för fastigheternas energiförsörjning, och flera andra partners är inblandade för att husen ska stå inflyttningsklara till 2013.

I fyra hus på sex till åtta våningar, ryms 160 lägenheter där alla har ett eget värmesystem med individuell styrning och betalning av värmeförbrukningen. NCC har byggt ett skal med energieffektiva fönster så att värmen sen stannar kvar inom fyra väggar.

I varje lägenhet finns en individuell värmeväxlare ”Micro” från Alfa Laval. I kvarteret installerar Alfa Laval också en värmeväxlarcentral som de individuella växlarna är kopplade till.

Energiförbrukningen kommer bli endast 53 KwH per kvm och år, nära kraven för passivhus. Varje lägenhetsinnehavare har möjlighet att påverka sin energiförbrukning.- Det här är en ny, spännande lösning och det är en utmaning för oss att få hela systemet att fungera. Varje lägenhet får sitt eget fjärrvärmesystem, och det innebär att vi ska installera 160 Micro i fastigheterna, säger Thomas Skärfstad, VD, VVS-rör.

Utöver uppvärmning via ventilationssystemet och tappvarmvatten ansluts även tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare till fjärrvärmen för att minska energikostnaden för hyresgästen.

Husen certifieras som Miljöbyggnader.