”Smarta hem” i fokus på årets IFA

ABB:s försäljningschef, Jan Mörstrand demonstrerar trådlösa väggströmbrytare på IFA-mässan i Berlin. Som användare märker man ingen egentlig skillnad på tråd­bundna och trådlösa enheter. OBS, strömbrytaren i nästa bild. Foto: Markku Björkman
Trådlösa väggströmbrytare på IFA-mässan i Berlin. Som användare märker man, enligt tillverkaren ABB, ingen egentlig skillnad på tråd­bundna och trådlösa enheter. Foto: Markku Björkman

Årets elektronikmässa IFA visade senaste utvecklingen inom segmentet Smart Home. Det smarta, intelligenta hemmet som lovar modern komfort och bekvämlighet är inte längre en avlägsen dröm, utan har blivit en levande verklighet.

Därför organiserar IFA sedan 2016 ett speciellt utställningssegment ägnat åt Smart Home.

IFA Smart Home- området var mycket populärt bland besökare och media. Mer än 60 internationella företag demonstrerade sina banbrytande lösningar för ett nätbundet hem i ett särskilt utställningsområde. Som omfattade drygt 3 000 kvadratmeter.

Besökarna fick bekanta sig med en uppsjö av innovationer. Det rörde sig om allt mellan digital hemkontroll som kunde styras med hjälp av tal, gester och uttryck till intelligenta säkerhetssystem. Besökarna hade möjlighet att uppleva de allra senaste lösningarna inom bostadsrelaterade smarta nät.

Bland utställarna, som satsar på utveckling av smarta hem, kan nämnas även den svensk-schweiziska koncernen, ABB, som presenterade ABB framtidens hem och byggnader på IFA-mässan.

- Våra koncept frigör inte bara den fulla potentialen för smarta hem. Den kommer också att vara en viktig nyhet för den smarta byggsektorn, som i framtiden kan integrera tredjepartsappar med ABB-lösningar, enkelt och smidigt, berättade koncernens marknadschef Jan Mörtstrand på årets mässa.

Under mässan IFA i Berlin som pågick mellan den 6 och 11 september presenterade ABB en mängd nya smarta hemlösningar för ökad säkerhet och komfort i hem och byggnader till nästa nivå.

Med nästan fem miljoner komponenter installerade över hela världen kan man med apparna och ABB-free@home®-funktionerna fjärrstyra bostaden. Geofencing-funktionen gör att fördefinierade scenarier kan ställas in när den boende kommer in i eller lämnar ett definierat område. Till exempel kan ”allt-av”-funktionen aktiveras när alla har lämnat byggnaden.

- Hemautomationssystemet erbjuder över 60 funktioner och kan integrera upp till 150 enheter per system. Genom möjligheter till både trådbunden och trådlös anslutning och ABB:s nya API, som nu är tillgängligt för integration med tredjepartssystem, gör ABB-free@home®-hemautomationen enklare än någonsin, berättade Jan Mörstrand.

- För en holistisk brandskyddslösning lanserar ABB nu Alarm-Stick. Den integrerar ABB:s rök-, värme- och kolmonoxiddetektorer (CO) i ABB-free@home®. Alarm-Stick ansluts till ABB-free@home®-systemet via USB och kommunicerar trådlöst, vilket gör integrationsprocessen enkel. Om brandlarmet går kommer alla detektorer i huset att ge en akustisk feedback och ett meddelande skickas automatiskt till ägarens mobiltelefon för att informera om orsaken till larmet (brand eller kolmonoxid), liksom vilket rum händelsen upptäcktes i, förklarar Mörstrand.

ABB:s nya System Access Point 2.0 kan ansluta upp till 150 trådbundna och trådlösa enheter i ett lättanvänt ABB-free@home®-system. Det nya systemet har ett idrifttagningsgränssnitt och full visualisering för bostadsägare, från belysning till värme och ventilation och möjliggör användning av molntjänster.

ABB-secure@home kan anslutas med ABB-free@home® för att skapa ett unikt system för att göra smarta hem ännu mer säkert. ABB-secure@home är ett användarvänligt intrångs- och larmsystem för bostäder. Fjärrkontrollen genom den lättanvända ABB-free@home®-appen ger användarna full kontroll över sitt hem var de än är.

ABB:s Busch-ControlTouch® KNX-applösning har officiellt certifierats för integration med Sonos trådlösa högtalare. Den lättanvända appen för Ios, Android och Windows förvandlar inte bara smartphones, surfplattor och PC utan också Apple Watch till praktiska fjärrkontroller för KNX-system.

Med text-till-tal-funktionen kan kommandon som skrivs in i Busch-ControlTouch®-enheten läsas av Sonos-högtalarna. Högtalarna kan sänka volymen eller spela en definierad melodi när en viss händelse äger rum, till exempel om dörrklockan ringer eller om närvarodetektorerna känner av att någon närmar sig. Detta är den första KNX-produkten som fungerar med Sonos, enligt tillverkaren.

ABB kommer också att utveckla och tillverka en ny generation Combi Actuators i Tyskland enligt de högsta kvalitetsstandarderna, säger tillverkarens representant på mässan och stärka sin position på marknaden genom lanseringen.

Den nya portföljen garanterar växling av olika elektriska belastningar i ABB i-bus® KNX-installationer. Ända sedan lanseringen av Combi Range har ABB kombinerat flexibilitet med kompakt design. Nya Combi Actuators erbjuder både omkopplings- och skuggningsfunktioner i en kompakt enhet och passar för att uppfylla de dynamiska kraven hos bostadsprojekt.

Serien inkluderar enheter med en nominell ström på 6, 10 och 16 A, vardera med 8, 16 och 24 omkopplare. Dessa digitala komponenter tillåter framtida funktionsförlängning för en smartare morgondag.
För smarta byggnader kommer dataöverföring till molnet genom nya ABB i-bus® KNX IoT Dashboard att ge större tydlighet i hur systemet fungerar.

- Det är möjligt att styra alla byggnadens funktioner, från belysning, persienner och uppvärmning, via en enkel, lättanvänd instrumentpanel. Alla ytterligare KNX-funktioner kan realiseras med hjälp av ABB:s öppna API. Det underlättar för elinstallatörerna och slutligen även för användarna, säger ABB:s försäljningschef Jan Mörstrand.

B i-bus® KNX IoT Dashboard. 

ABB:s nya lösningar använder IP-anslutning för ett holistiskt dörrentrésystem med enkel idrifttagning och användning för förbättrad säkerhet och kommunikation hemma. De ger interaktion mellan dörröppning, åtkomstkontroll och videoövervakning. Dessutom integrerar lösningarna smarta hem och snart även byggnadsautomatiseringskontroll genom vår nya ABB-Welcome IP Touch 7-panel.

Avstånd i byggnader är nu bara en fråga om IP-anslutning. Systemet kan skalas för att hantera 900 anslutna byggnader med upp till 2 000 lägenheter per byggnad.

Med den kommande ABB-VideoControl fungerar videoövervakningssystemet med olika kameror för att strömma video 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan med fjärråtkomst.

Videoklippen kan lagras på den lokala nätverksvideoinspelningen (NVR) eller i molnet. Dessutom är fjärråtkomst till dörrlås möjlig. Med ABB-AccessControl, som snart finns tillgänglig, kan dörrar bli ännu smartare. Ett inbäddat RFID-chip gör att dörrar kan öppnas på distans, via en app eller automatiskt enligt tidsinställningar.

- ABB introducerade även förbättringar av sin befintliga MyBuildings-portal som drivs av ABB AbilityTM så att installatörer enkelt kan välja rätt komponenter för sina behov, förklarar Jan Mörstrand.