Billigt, miljövänligt och snabbt – app för transporter

Bild: Fleaty Filip Stamenkovic, Robin Granholm och Nikola Markovic som har startat Fleaty.

Text: Mari-Louise Paulson

Applikationstjänsten Fleaty har inspirerats av Uber och skapat ett enkelt och bekvämt sätt att koppla ihop beställare, leverantörer och återförsäljare av byggmaterial. Något som är bra för både ekonomi och miljö.

– Det började 2018, säger Filip Stamenkovic som tillsammans med Robin Granholm och Nikola Markovic startat företaget Fleaty. En av många verksamheter som han arbetar med. Filip Stamenkovic är också vd i mark- och anläggningsföretaget Lestra Entreprenad och har flera entreprenörsutmärkelser i bagaget.
– Familjen var i USA på semester och kunde inte få tag på en taxi. Min bror tipsade då om Uber som vi testade och fem sekunder senare stod det en bil framför oss. Det var så enkelt och smidigt. På kvällen diskuterade vi Uber och tänkte att det borde kunna fungera på samma sätt även för tunga transporter.

Några månader gick och under sommaren var Filip Stamenkovic vikarierande transportansvarig på Lestra Entreprenad. Han såg då hur många transporter som gick tomma och tänkte att den Uber-inspirerade idén kanske kunde vara något att arbeta vidare med.
– Jag presenterade idén för mina kollegor och vi bestämde oss för att bygga en app-tjänst som var billig, miljövänlig och snabb. Den skulle också vara öppen för alla bolag som ville vara med, säger han.

Leverans, transport och beställning i en app
Lösningen blev en applikation som i mobiler eller plattor kopplar samman beställare, leverantörer och återförsäljare av byggmaterial. Där kan man på ett enkelt sätt köpa både material och boka transporter med hemleverans samma dag. Via appen kan man också följa transporten hela vägen, från upphämtningen till att varorna kommit fram och fakturerats. Tjänsten är kostnadsfri och fungerar som en marknadsplats där åkerier och transportföretag på ett enkelt sätt kan matchas. Det faktum att chaufförerna kan ta emot jobb direkt via mobilen leder till mindre tomkörning och administrativt arbete.
– Allt är spårbart och man kan följa transporten digitalt. Vår app har också ett förbestämt timpris. Dessutom hjälper vi chaufförerna med inkommande beställningar, vilket förenklar hanteringen så att även andra än arbetsledare och platschefer, till exempel anläggare eller grävmaskinister, också kan beställa transporter, säger Filip Stamenkovic.

Bygger på visuell kommunikation
En annan sak som Fleaty har tagit fasta på när de har skapat tjänsten är att byggbranschen är mångkulturell där många talar andra språk än svenska.
– Appen anpassar sig efter språket i telefonen med svenska eller engelska och vi jobbar vidare med att skapa fler språkversioner. Vi har också valt att framför allt kommunicera med bilder. Ska man till exempel frakta sand så finns det en bild för det som man bara klickar på, säger Filip Stamenkovic.

Arbetar lokalt
Just nu finns verksamheten enbart för lokala transporter i Stockholmsområdet men Fleaty planer att expandera till Malmö. Valet att jobba i en region skiljer Fleaty från den satsning som NCC gjorde med en liknande tjänst, men som lades ned under 2018.
– Vi tycker att vi fyller en lucka på marknaden. Vår app är enkel och bidrar till en minskning av tomma transporter och gör det enklare att snabbt hitta en ledig åkare.
I byggbranschen kan det vara förödande att inte få byggmaterial i tid, säger Filip Stamenkovic.

Fakta:

  • Fleaty startades 2018 av Robin Granholm, Filip Stamenkovic och Nikola Markovic.
  • Tjänsten finns ännu så länge endast i Stockholmsområdet.
  • Fleatys tjänst är en plattform för beställning och leverans av material inom byggbranschen. Fleaty sammankopplar beställare av byggmaterial, leverantör och återförsäljare.
  • Fleatys huvudmål är att minska tomkörningen med lastbilar och på så sätt gynna miljö och samtidigt bidra till ökad lönsamhet hos åkerier, byggföretag och andra företag i branschen.