Brf Dockporten- ett efterfrågat boende med närhet till havet i Malmö

Bildkälla: Johan Celsing Arkitektkontor Dockporten är ett av de sista kvarteren som byggs i Dockan i Malmö. Fasaderna består av rött tegel.

Text: Annika Wihlborg

Brf Dockporten är det sista kvarteret som byggs i Dockan Marina i den expansiva stadsdelen Västra Hamnen i centrala Malmö. Dockporten, som består av 98 lägenheter, är ett efterlängtat kvarter som erbjuder de boende det lilla extra i form av en gemensam bastu på taket, cykel- och bilpool, gemensam tvättstuga och övernattningslägenhet.

I stadsdelen Västra Hamnen, som tidigare varit ett varvsområde, växer Malmös mest attraktiva nya bostadsområden fram. I en del av denna stadsdel har Dockan vuxit fram, med endast tio minuters gångavstånd till centralstationen.

Dockportens huskropp är formad som ett U med en stor gemensam gård i mitten. Huskroppen ska när allt blir klart ha fasader av rödbrunt danskt tegel på delen ut mot gatan. Gårdsfasaderna får istället en murad fasad med en kombination av vitt och ljust grönglaserat tegel som skapar en unik skimrande effekt. Kvarteret består av ett sexvåningshus med lägenhetsstorlekar som varierar mellan ett och fem rum och kök. Samtliga lägenheter har antingen balkong eller uteplats med direkt närhet till havet.

Gemensam bastu med havsutsikt

Det verkar som att många väntat på det här kvarteret, intresset för lägenheterna är stort. Vår primära målgrupp är par mitt i livet och aktiva seniorer som sålt sin villa och söker ett lugnt boende intill havet. Många som visat intresse för kvarteret uppskattar den bastu som vi bygger på taket. Från bastun kan de boende titta ut på havet och njuta av en fantastisk utsikt, säger Therese Alexandris, projektledare på Peab Bostad.

Samtliga lägenheter utrustas med egna tvättmöjligheter, men de boende kommer även att få tillgång till en gemensam tvättstuga. De boende erbjuds även tre olika köksstilar inspirerade av havet som formgetts av inredningsföretaget Room by Sofie.

Faktaruta; Dockporten, nybyggnad av bostäder i Malmö

Byggherre: Peab Bostad

Arkitekt: Johan Celsing Arkitektkontor

Totalentreprenör: Peab Sverige

Omfattning: 98 lägenheter

Projektkostnad: 150 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart juni 2019, beräknas stå klart december 2021