Solar Egg till Icehotel i Jukkasjärvi

Foto: Jean-Baptiste Engblad Béranger

Is och värme – två kontraster möts när Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg av Bigert och Bergström landar i det globala turistmålet Icehotel/Ishotellet i Jukkasjärvi. Målsättningen är att sätta klimatet på kartan när bastun invigs måndagen den 2 mars 2020.

Från mars till maj 2020 kommer besökare till det världsunika Icehotel i Jukkasjärvi att kunna bada bastu i Solar Egg, den prisbelönta bastun skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström för Riksbyggen. Samarbetet sätter fokus på klimatförändringarna och människans roll för temperaturökningen i Arktis.

– Vi lägger allt mer av vårt konstnärskap på klimatfrågan och det är oerhört viktigt att poängtera hur snabbt glaciärerna i Arktis smälter, inte minst Kebnekaise, säger konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

Sedan konstverket och bastun uppfördes första gången i Kiruna våren 2017, i samband med Riksbyggens start av att bygga nya bostäder i Malmfälten, har Solar Egg blivit ett världsomspännande fenomen. Solar Egg har besökt Paris, USA och Köpenhamn. I Sverige har ägget visats på Artipelag i Stockholm, Björkliden i Lappland, Gällivare, Kiruna och Rättvik i Dalarna.

– Vi lånar gärna ut Solar Egg till natursköna platser eller spännande stadsmiljöer som speglas i äggets facetter och skapar samtal som driver en hållbar utveckling framåt. Vi vill bidra till det nya Kiruna, både genom att bygga nya bostäder men också genom att sätta Kiruna på kartan inom turistnäringen, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Besökare kommer att kunna boka sin egen bastuupplevelse i Solar Egg via Icehotels webbplats. Hotellet erbjuder omklädningsmöjligheter, kringservice och hyra av handduk, berättar Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.

– Denna vinter fyller Icehotel 30 år och då känns det extra betydelsefullt att välkomna Solar Egg hit. Klimatfrågan är i fokus i vårt arbete och helt avgörande för vår existens – Icehotel är skapat av kristallklar is från Torneälven, ett byggmaterial som sedan smälter ner i älven igen, fortsätter Luca.