Nytt kvarter på gång i expansiva stadsdelen Brunnshög i Lund

Foto: FOJAB

På ett attraktivt läge intill Gryningsparken i södra Brunnshög har FOJAB ritat bostadskvarteret Gryningen 3 åt PEAB. Kvarteret får en varierad arkitektur och rymmer 80 Svanenmärkta bostadsrätter i olika storlekar med fokus på hållbarhet och gemenskap. 

Gryningen 3 består av ca 80 lägenheter fördelat på fyra småskaliga bostadshus med varierade uttryck. Idén är att skapa en ”familj” där en variation av utvalda karaktärer knyts ihop till en helhet och ramar in en gemensam gård. De olika karaktärerna speglar helheten, från fasadgestaltning till planlösning och storlek.

– Lunds kommun har en hög ambitionsnivå för området och det är jätteroligt att få arbeta med detta projekt tillsammans med PEAB. Vi har presenterat ett starkt förslag med en variation i gestaltningen samtidigt som kvarteret får en lugn helhet med hög materialitet och sammanhållen färgskala. Bostädernas olika storlekar och karaktär gör att det finns bostäder som passar många olika målgrupper, vi fokuserar framför allt på effektiva lägenheter åt barnfamiljer, och par/ensamboende som vill bo nära MaxLab, ESS och Sony Ericsson, säger Ida Stavenow, ansvarig arkitekt på FOJAB.

Kvarteret kommer ha flera olika funktioner med fokus på hållbarhet och gemenskap. Bland annat planeras för verkstadsutrymme i bottenplan, gemensamma utrymmen där ätbara växter kan odlas, och attraktiv cykelparkering istället för bilgarage. Ett av husen får en takterrass som de boende kan nyttja byggas, och andra förses med solpaneler. Ambitionen är även att det högsta huset får en unik muralmålning som tas fram i samarbete med en lokal konstnär och blir ett blickfång för alla som besöker Gryningsparken.