Peab utökar Pampushamnen i Norrköping

Bild: Peab

Peab har fått uppdraget att bygga ut Pampushamnen på Händelö i Norrköping. Beställare är Norrköpings Hamn AB och kontraktssumman uppgår till 345 miljoner kronor.

Projektet innefattar byggnation av en ny pålad plattformskaj om 310 meter, en 60 meter lång tyngdlyftskaj och en ny hamnplan för uppställningsytor för gods. Det kommer även att anläggas nya ledningar för vatten och avlopp samt kompletterande muddring av hamnbassängen för att uppnå erforderligt djup för fartygstrafiken i hela hamnbassängen. Materialförsörjningen i projektet kommer främst från en närliggande fastighet som Norrköpings Hamn AB förfogar över, där Peab ska framställa fyllnadsmaterialet till utbyggnaden av hamnplanen.

– Vi ser fram emot att vara delaktiga i utvecklingen av Pampushamnen, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.

Norrköpings hamn är en fullservicehamn med hantering av en rad olika varuslag, främst skogs-, stål-, spannmåls-, energi- och petroleumprodukter, containers samt projektlaster från svenska industrier. Som en del i den stadsomvandling som sker i Norrköping upphör hamnverksamheten i det inre hamnområdet. Norrköpings kommun har därför beslutat att satsa på en utveckling av hamnen genom en utbyggnad av kajerna och terminalområdet vid Pampushamnen, som är Norrköpings djuphamn.

Uppdraget är en utförandeentreprenad. Byggstart sker i september 2020 och projektet beräknas vara klart i slutet av 2024.

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2020.