Endast 11 dagar att montera Metsä-paviljongen i Tokyo

Metsä-paviljongen, Foto: Metsä Wood
Foto: Metsä Wood
Foto: Metsä Wood
Foto: Metsä Wood
Foto: Metsä Wood
Foto: Metsä Wood

Metsä-paviljongen är nu invigd i Tokyo och resultatet är innovativ arkitektur där utgångspunkten varit att bygga med industriellt tillverkade träelement. Tack vare de prefabricerade Kerto LVL-elementens låga vikt kunde montering ske på endast 11 dagar. Metsä-paviljongen kommer att användas under både OS och de paralympiska spelen och är Business Finlands projekt med Metsä Group som huvudpartner.

 

bild
Foto: Metsä Wood

Den officiella invigningen av Metsä-paviljongen, som ligger inom det finska ambassadområdet i Tokyo, har nu skett. Paviljongen kommer att vara öppen till slutet av 2021 och användas under OS och de paralympiska spelen 2021 samt av finländska företag och organisationer.

- Vi gläds åt att många företag har bestämt sig för att förlägga sina evenemang till Metsä-paviljongen, där vi har naturbilder som projiceras på träväggar, ljud i världsklass och designmöbler – allt från Finland, säger Petri Tulensalo, VD för sportklustret inom Business Finland.

 

bild
Foto: Metsä Wood

Industriellt effektivt träbyggande

- Metsä-paviljongen visar hur man kan bygga en elegant byggnad snabbt och effektivt med hjälp av industriellt tillverkade träelement, säger Håkan Arnebrant på Metsä Wood i Sverige.

Paviljongen har designats av den välkända finska arkitektbyrån Helin & Co. Architects. Konstruktionerna av alla element som används i paviljongen är fritt tillgängliga på Metsä Woods plattform Open Source Wood.

 

bild
Foto: Metsä Wood

- Vi värdesätter arkitekternas och konstruktörernas frihet att utforma en estetiskt tilltalande design. Med vårt Open Source Wood-initiativ vill vi stimulera dem med ett antal alternativ”, förklarar Jussi Björman, direktör för affärsutveckling och konstruktion på Metsä Wood.

 

bild
Jussi Björman, Metsä Wood

I projektet har fördelarna med att använda sig av prefabricerade Kerto LVL-element visat sig. Tillverkningen av träkonstruktionen, balkar och element tog endast sju veckor på fabriken. Elementen har tillverkats av det finska företaget Timberpoint. Därefter gick det snabbt att montera paviljongen på byggarbetsplatsen i Tokyo. Monteringsarbetet tog endast 11 dagar och till snabbheten bidrog att Kerto LVL är enkla att arbeta med.

För att göra paviljongen flexibel är paviljongens förband konstruerade så att byggnaden lätt kan demonteras och sedan monteras på en ny plats.

 

nya
Jussi Björman, Metsä Wood. Foto: Metsä Wood

Hållbart från finska skogar

Råvarorna till Kerto LVL-elementen som används i Metsä-paviljongen kommer från hållbart skötta ´ skogar i Finland, där skogen växer mer än den utnyttjas. Varje del av respektive träd används på bästa möjliga sätt så att nästintill ingenting går till spillo. Biprodukter som spån och bark används exempelvis som bioenergi vid tillverkningen av Kerto LVL.

En annan fördel med Kerto LVL är att byggnader byggda med dessa träelement lagrar kol under hela sin livslängd.

bild
Foto: Metsä Wood