Digitalt hela vägen

Bild: Byggstyrning

När Byggstyrning tog sig an Project Celsius valde de att tillsammans med Vasakronan gå den digitala vägen. Hela processen, från projektering till överlämnande, genomfördes via en BIM-lösning.

– Det har varit enbart positivt, berättar Kjell Karlsson, projektledare för bygget.

När Vasakronan i Uppsala Science Park skulle bygga labb- och kontorsfastigheten Celsius landade uppdraget hos Byggstyrning. Hela projektet har genomförts i modell, digitalt via BIM-lösningen StreamBIM.

– Vi hade aldrig jobbat på det här sättet tidigare, men upplevelsen är rakt igenom positiv. Vi valde att bygga helt utifrån BIM-modellen, där all information för projektet finns digitalt i 3D och vi skrotar alla pappersritningar, säger Kjell Karlsson, projektledare.

 

bild
Kjell Karlsson, projektledare

 

Tydligare kommunikation

Fördelarna började snabbt visa sig. När Vasakronan intervjuade alla inblandade i projektet om hur arbetet fortlöpte, visade resultatet höga värden inom kommunikation.

– De hade aldrig sett så bra resultat. Förklaringen låg i modellen. När alla på ett ögonblick blir informerade om processen och löptiderna för olika ärenden kortas, blir även trivseln högre, förklarar Kjell Karlsson.

Fördelarna med BIM är många, enligt honom. Varje detalj har sin egen märkning och alla entreprenörer kommunicerar via programmet. Behöver elentreprenören dubbelkolla var ventilationen går, finns svaret i 3D-ritningen. Görs ändringar läggs en notering in tillsammans med en bild och alla inblandade blir direkt informerade om förändringen.

– Åtgärder som krävs läggs upp som ett ärende och ansvarig får direkt en pushnotis, vilket kortar den tidskrävande process som det annars är med mejl, möten och inväntande av beslut.

 

bild
Foto: Byggstyrning

 

Tidssparande och trivselhöjande

Även i uppstartsfasen finns fördelar. Eftersom allt från början finns modellerat har projektet kunnat begära in offerter baserade på exakta mängder och detaljerad information.

– Entreprenörerna kan själva gå in i mängdförteckningen och se var, hur och i vilken mängd varje detalj behövs. På så sätt riskerar ingen att räkna fel, säger Kjell Karlsson.

Han ser bara fördelar med arbetssättet och uppmanar resten av branschen att haka på.

– Ju fler som bygger direkt från modellen, desto fortare går utvecklingen framåt. Med detta arbetssätt kan vi effektivisera vår produktivitet. Vi kom i mål omkring två månader före beräknat, vilket sparade oss både tid och pengar, samtidigt som alla inblandade vittnar om en positiv arbetsupplevelse.

 

bild
Foto: Aksel Alvarez/White arkitekter

”Digitalt är framtiden”

Kristian Samuelsen, sverigechef för Rendra AS som skapat StreamBIM, menar att svenska byggbranschen som legat efter övriga Nordiska länder vad gäller digitalisering, nu börjat vakna.

– Corona har eldat på utvecklingen och under pandemin har vi sett fyra gånger så stort tryck. Det är dags att lämna papper, penna och röksignaler bakom oss. Det finns många myter i Sverige kring det digitala, som att det vore riskabelt att jobba mot molntjänster, men allt fler förstår att detta är framtiden, även för byggbranschen, säger han.