” Vi bygger mer än bara bostäder”

I projekt Colonia II bygger Byggvesta Development 374 nya studentlägenheter ett stenkast från Linköpings Universitet. Foto: Byggvesta Development

Vid Linköpings Universitet byggs 374 nya studentlägenheter av Byggvesta. Med ett utbud av både ettor, tvåor och treor erbjuds något för alla plånböcker och livssituationer.

Text: Sara Schröder

I Linköping byggs nu Colonia II som ska erbjuda 374 studentlägenheter fördelade på sju huskroppar. De nya husen blir en förlängning av nuvarande området Colonia och kommer att förvaltas av Byggvesta och ägas av Grön Bostad.

– Den här gången bygger vi fler av våra ”kompislägenheter”, små treor på mellan 43 och 56 kvadratmeter som ger möjligheten för två studenter att dela boende.

Det är en lösning som är smart både för plånboken och miljön, säger Marcus Svensson, vd för Byggvesta Development.

Inte bara bostäder

Husen ligger två minuters promenad bort från Lin - köpings Universitet och visionen är att skapa ett levande, inbjudande och hemtrevligt område med boende, service och social samverkan.

– Här ska studenterna älska att bo. Vi lägger stor vikt vid att skapa en trygg boendemiljö. För oss handlar det inte bara om att bygga bra bostäder. Att skapa hög trivsel, trygghet och en härlig studenttid för våra hyresgäster känns minst lika viktigt för oss. Studentbostäder är en framtidsinriktad investering i ungdomar som kommer att stärka Sverige som kunskapsnation, berättar Marcus.

Utöver att rent arkitektoniskt bygga en välkomnande miljö och skapa ytor för umgänge och trygga promenadstråk, så jobbar Byggvesta även med så kallade studentområdesansvariga.

– Det är studenter som på deltid agerar en hjälpande hand för nya studenter. De är våra ögon och öron i vardagen och är de som tar lite extra ansvar för området.

bild

Stort intresse att hyra

Projektet har rullat på som planerat och innan sommaren 2021 ska alla hyresgäster vara inflyttade.

– För att hålla ner boendekostnaderna har vi investerat i bergvärme.

Pålningen blev lite svårare än vad vi hade kalkylerat, men i övrigt har det inte varit några oförutsedda problem. Intresset är stort och redan nu är det inte många outhyrda lägenheter kvar, trots att universitetet bedrivit en del distansundervisning under pandemin, berättar Marcus.

Byggvesta är ett företag som specialiserat sig på hyresrätter och studentbostäder. Mycket inspiration hämtas från andra länder.

– Utomlands är det mer regel än undantag att man delar boende tillsammans med en annan student och det ställs helt andra krav på boendet. Där kan Sverige lära sig mycket.

Att bygga för studenter är att bygga för framtiden och det är enligt mig bland det roligaste man kan göra, avslutar Marcus.