Ola Serneke lämnar: Jag har brustit

Felix Gerlach: Ola Serneke, vd för Serneke Group, lämnar posten som koncernchef för bolaget. Arkivbild.

En extern oberoende granskning av inläggen har genomförts.

Vi har haft en utredning som gått igenom allt som Ola har gjort på olika sajter för att se om det kan finnas något brott mot några regler. Att det är klart olämpligt har vi konstaterat sedan tidigare. Vi kan inte se att det finns någon brottslig handling. Vi i styrelsen tycker att det är bra att Ola har insett att han skadat bolaget och sig själv i den här processen, säger Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group.

Samtidigt vill vi gärna använda hans kunskap, kontaktnät och entreprenörsanda för att fortsätta bygga bolaget.

Ola Serneke kommer att stanna kvar i bolaget, främst verksam inom Serneke Invest.

Ses som ledare

Det är klart att det är många människor som ser upp till Ola och ser honom som en ledare, men nu gör vi det här och vi tycker att det är den bästa lösningen i det här läget, säger Jan C Johansson.

Ola Serneke själv säger att han tror att denna lösningen är den rätta vägen framåt:

"Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild. Med denna förändring kommer jag att ha ett mer fokuserat uppdrag där jag kan använda mina styrkor för att fortsätta skapa värde för både samhället, bolaget och aktieägare".

Hyllade företaget anonymt

Det Ola Serneke har gjort är att hylla sitt eget bolag anonymt på forum för aktiesparare, något han senare erkänt. I över två hundra inlägg under pseudonym attackerade han kritiker och försökte övertyga sparare att investera i byggbolaget.

Handlandet ses som olämpligt eftersom personer i ledande befattning i börsnoterade bolag har regler att hålla sig till. Man får bland annat inte läcka exklusiv information, utan måste kommuniceras samtidigt till hela marknaden.

Styrelsen har haft en kontinuerlig dialog med Ola Serneke sedan erkännandet. Den granskning som gjordes kom fram till att agerandet inte var brottsligt, och enligt styrelseordföranden kom beslutet att lämna från Ola Serneke själv.

Ola Serneke lämnar bolaget med omedelbar verkan. Michael Berglin, vice VD i Serneke Group, blir tillförordnad VD och koncernchef.