Kuststad – med havet och centrum som granne

Kuststad Luleå får ett optimalt läge med närhet till både centrum och en större matvarubutik. Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB

Av Sara Schröder

Den tredje etappen av projekt Kuststad i Luleå har gått enligt plan. I februari flyttade de boende in i sina nya lägenheter som erbjuder både direkt närhet till vattnet och centralt läge.

Fem minuters promenad från Storgatan i Luleå centrum ståtar det nybyggda kvarteret projekt Kuststad. Alldeles intill Luleås södra hamn har cirka 300 lägenheter byggts i tre etapper och nu i februari ska alla nya hyresgäster ha flyttat in. Bostadshusen är mellan fem och sex våningar höga med garage i botten. Den slutgiltigta etappen, etapp 3, innefattade 107 lägenheter fördelade på två huskroppar.

 

bild
Husen byggs alldeles intill den nya småbåtshamnen och varje lägenhet har havsutsikt. Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB. Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB

Lägenheterna byggs i storleken tvåor till fyror, med ett fåtal enrummare. Alla har havsutsikt med mycket ljusinsläpp och 95 procent av dem är genomgående med två balkonger, en öppen mot utsidan och en inglasad mot gården.

Allt har gått enligt plan

Närheten till vattnet har tagits tillvara i arkitekturen och huskropparna skapar en hästskoform runt innergårdarna med öppning mot hamnen, för att skapa en privat känsla och skydd mot vindarna. På varje gård har en mindre kanal skapats, för att även vattnet ska vara närvarande här. Trädäck och stensatta gångar binder ihop grönskande ytor och små broar leder över kanalerna. Pulpettaken förstärker det rena intrycket med avskalade former.

– Nu har i stort sett alla flyttat in och det är övervägande positiva reaktioner från de boende, berättar Peo Patomella på Nåidens Bygg som varit totalentreprenör i projektet.

 

bild
De nya husen byggs där småbåtshamnen tidigare låg. Denna har fått ett nytt läge framför byggnaderna med plats för 650 småbåtar. Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB

2016 inleddes den första etappen och trots extra amorteringskrav och pandemi så tycker Peo Patomella att allt har rullat på enligt plan.

– Visst har det under byggets gång inträffat saker som vi inte har kunnat råda över. Men mot alla odds så har allt flutit på som det ska och nu är vi i hamn. Allt har gått bra och det har blivit som en ny liten stadsdel med närhet till både centrum och vattnet.

Ny småbåtshamn

Där husen byggts låg tidigare en småbåtshamn. Den har nu flyttats till bortom den redan befintliga vågbrytaren och erbjuder båtplats för 650 småbåtar. Den nybyggda hamnen knyts samman med bostadsområdet genom ett gångstråk med broar över kanalerna för att skapa ett sammanhängande gångstråk för Luleåbor, båtfolk och boende.

 

bild
Sex huskroppar utgör det nya kvarteret Kuststad. Totalt är det 323 lägenheter i storleken 1 till 4 rum och kök. I mitten av kvarteret, ut mot vattnet, har en restauranglokal Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB

 

Mitt i området, med utsikt mot vattnet, finns även en restaurang som bidrar till en mer levande miljö och två minuter bort ligger en större matvarubutik.

– Nu när etapp 3 avslutas så ser vi helheten av bygget och det känns jättebra. Vi har lyckats skapa bostäder med unikt läge, fantastisk utsikt och i en underbar miljö med närhet till både centrum och vatten. Projektet är som en egen stadsdel dit vi hoppas att Luleåborna ska promenera och njuta av folkliv, omgivning och umgänge, avslutar Peo Patomella.

 

bild
Varje gård får en kanal som går in från hamnen, för att förstärka känslan av närheten till vattnet. Över kanalen går det broar som binder ihop gårdens ytor. Bild: Pressbild Nåiden Bygg AB

 

bild