Wästbygg går in som partner för nytt hotellprojekt i Varberg

Bild: Ümit Yıldırım

Wästbygg går in som partner i Hotell Västerport i Varberg AB, som har tecknat markanvisningsavtal med Varbergs kommun om hotellkvarteret i den nya stadsdelen Västerport vid Varbergs hamn. Wästbygg blir majoritetsägare och också totalentreprenör. Övriga delägare är Casmé och Vesterhavsgruppen.

– Läget för det kommande hotellet kan inte bli bättre, alldeles vid havet i centrala Varberg, en både attraktiv och expansiv stad, och är ett utmärkt exempel på projekt där vi även vill gå in som partner och projektutvecklare, säger Jörgen Andersson, vd och koncernchef för Wästbygg.

Västerport är ett stadsutvecklingsprojekt i Varberg som blir möjlig tack vare att järnvägen flyttas ned i en tunnel under staden. Det gamla hamnområdet kan då omvandlas till helt en ny stadsdel. I den första etappen ingår bland annat hotellet, restauranger, konferenslokaler och kommersiella lokaler, som Wästbygg ska vara med att utveckla och bygga, samt 500 nya bostäder som byggs av andra aktörer. Detaljplanen väntas antas inom kort och byggstart är planerad till andra halvan av 2023. Byggtid för hotellet beräknas till cirka 2,5 år.

Hotellet i Västerport blir startskottet för utvecklingen av den nya stadsdelen. I byggnationen ingår även el-station, va-anläggning och en parkeringsanläggning för cirka 500 bilar, som försörjer hela den första etappen i Västerport. Den nya järnvägsstationen ligger cirka hundra meter från hotellentrén.

– Att Wästbygg valts som totalentreprenör och även engagerar sig som projektutvecklare och finansiell partner är viktiga steg på vägen mot att hotellet i Västerport ska bli verklighet, säger Boris Lennerhov, ordförande i Hotell Västerport i Varberg AB