Svenska proptech-bolaget Colive satsar på mjukvara

Behrang Abbassi, vd på Coly Technologies.

Coliving-aktörer runt om i världen har visat intresse för Colives unika teknik för en sömlös bostadsupplevelse, och därför lanseras nu bolaget Coly Technologies AB med Colive själva som första kund.

Proptech-bolaget Colive har en ambition om att bygga 7000 nya bostäder inom fem år och lanserade under år 2020 Sveriges största coliving-hubb i Haninge. I fjol tog bolaget in 40 mSEK från bland annat fastighetsbolaget Wallenstam. Nu bryter Colive ut bolaget Coly Technologies som ska sälja SaaS-lösningen till colivinghubbar världen över. Bolaget ser framförallt stor potential i Europa och Nordamerika, där coliving växer i en rasande fart.

Coly Technologies vill stödja coliving-operatörer världen över i att skala sin verksamhet på ett organiserat sätt och bygga självständiga communities med en stark känsla av tillhörighet. Colys innovativa programvarulösning är bland annat baserad på datavetenskap och communitypsykologiprinciper.

- Konceptet med coliving är inget nytt i världen men hittills har det funnits liten eller ingen digital och smart infrastruktur som möjliggör enkel och effektiv hantering. Med vår unika plattform erbjuder vi en teknologisk allt-i-ett-lösning för sömlös coliving-verksamhet och förenklar allt från ansökan, matchning av rumskompisar, driften av coliving-hubbarna samt verktyg för att bygga ett självgående community, säger Coly Technologies VD, Behrang Abbassi.

Coliving aktörer kommer kunna distribuera sin egen hyresgästsapp, med deras egna grafiska profil, till sina hyresgäster – i vilken hyresgästerna själva bland annat kan hantera sitt kontrakt, betala hyra, rapportera ärenden och kommunicera med andra hyresgäster.

Inom 5 år har Coly som mål att omsätta över 100 miljoner kronor på abonnemangen och vara marknadsledande i Europa med sin plattform.

- Många upplever att det är svårt att driva delningsbostäder som lönsamma bolag på grund av att det har saknats bra teknisk infrastruktur. Vår lösning är både efterlängtad och unik i sitt slag. Behovet är stort och vår lösning har många aktörer som har uttryckt intresse över hela Europa. Nu behöver vi bara ta in kapital och expandera för att kunna möta behovet, säger Coly Technologies VD, Behrang Abbassi.

Colys programvara innehåller även en matchningstjänst för hyresgäster – den första av sitt slag – som genom psykologiska principer matchar vilka hyresgäster som utgör bästa kombination att bo tillsammans i en coliving-bostad. Prop-tech lösningen togs initialt fram för svenska coliving företaget Colive som har flera hubbar runt om i Sverige.

- Algoritmen för att matcha ihop hyresgäster är en funktion som vi helt enkelt inte vill vara utan! Att använda sig av digitala verktyg som stöd i beslutsprocessen är avgörande för att få den här boendeformen att bli välfungerande och det spar dessutom väldigt mycket tid. Det här har förstärkt vår förmåga att bygga starka communities i hubbarna avsevärt, säger Katarina Liljestam Beyer, VD på Colive.