Goldman Sachs köper 365 högvärdiga bostäder på Jylland

Rantzausbakke i Horsens är ett av de tre bostadsprojekt som ingår i affären. Foto: PR / Björkfastigheter

Goldman Sachs gör en omfattande uppföljningsinvestering med Birch Ejendomme efter att parterna handlat en bostadsportfölj med en miljard dollar strax före nyår. Inköpspriset i den nya handeln är dock under en miljard.

Den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs har köpt 29 000 kvm bostäder på Jylland. Säljare är Silkeborg -utvecklaren Birch Ejendomme. Det skriver parterna i ett pressmeddelande.

Det finns tre bostadsprojekt i Horsens, Kolding respektive Randers. Fastigheterna innehåller totalt 365 bostadsrätter med en genomsnittlig storlek på 79 kvm. Förvärvet sker med hjälp av Goldman Sachs lokala partner, Rubik Properties.

Satsning i regionala tillväxtstäder

- Vi är mycket tacksamma för förtroendet från Goldman Sachs och ser fram emot att utöka vår bostadsportfölj till 10 fastigheter och mer än 1250 bostadsuthyrningar definierade av DGNB-certifierade bostadsprojekt i regionala tillväxtstäder, som alla matchar vårt strategiska fokus på prisvärda bostäder säger Jacob Smergel-Krog, VD för Rubik Properties.

Detta är andra gången som Goldman Sachs förvärvar en bostadsportfölj av Birch Ejendomme på relativt kort tid. Således handlade parterna i december över 900 bostäder, även de belägna i Jyllands tillväxtstäder.

- Vi är glada över att kunna utöka vår fastighetsstrategi i Danmark tillsammans med Rubik Properties och samarbeta med Birch Ejendomme igen för att leverera nybyggda och DGNB-certifierade bostäder till en prisvärd hyra som kommer att gynna lokalsamhällen", säger Henrik Ohlsen, VD för Goldman Sachs Asset Förvaltningens fastighetsverksamhet.

Används som riktmärke

Köpeskillingen anges inte, men enligt EjendomsWatchs uppgifter är den under 1 miljard DKK. Med ett kvadratmeterpris på 20 000 DKK, som Birch Ejendomme tidigare använt som riktmärke, motsvarar detta nästan 600 miljoner DKK.

Därmed ligger priset en bit från den första transaktionen i vinter, som sprang upp till knappt 1,5 miljarder. Ändå är det en nöjd säljare som kommenterar i pressmeddelandet.

- Vi är mycket glada över att kunna utöka vårt goda och nära samarbete med Rubik Properties och Goldman Sachs - en professionell, ansedd och internationell investerare - med en annan transaktion så kort efter vår första gemensamma transaktion", säger Thomas Bertelsen, partner på Birch Ejendomme.

- Denna uppföljningsinvestering kommer i kölvattnet av upprättandet av ett nära och förtroendebaserat samarbete, som vi etablerade mellan parterna vid den första transaktionen", fortsätter han.

Goldman Sachs och Rubik Properties har fått råd av Bruun & Hjejle, KPMG, Niras och Colliers. Birch Properties har informerats av Accura.