Fem nya inspirerande sommarprojekt i limträ

​– Limträprojekten är enkla att förverkliga när man har en tydlig instruktion att följa, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä. Foto: Svenskt trä ​

Branschorganisationen Svenskt Trä delar även denna sommar med sig av expertråd och tips på snygga och användbara limträprojekt som alla hemmafixare kostnadsfritt kan ta del av. I år har antalet byggbeskrivningar utökats med instruktioner för fem projekt, bland annat en pergola och utedusch.

Sommar, sol och semester. Det våras för utesäsongen vilket innebär att det är dags att börja planera för årets byggprojekt. Limträ används främst som bärande konstruktionsmaterial till både små och stora byggnader, men fungerar även utmärkt för byggprojekt till trädgårdsrummet och hemmet. I dag har de flesta bygghandlare limträ på lager och kan snabbt och enkelt bistå med material.

bild
Foto: Svenskt trä

– Vi märker att allt fler upptäcker fördelarna med limträ som är ett både starkt, beständigt och miljövänligt material med många goda egenskaper och användningsområden. Det är tacksamt att arbeta med och konstruktioner i limträ ger en varm och trivsam känsla i alla miljöer, både inne och ute. Många uppskattar även att det är en svensk närproducerad råvara som bidrar till lägre klimatpåverkan, säger Johan Fröbel. 

Redan nu ligger fem nya projekt uppe på Svenskt Träs sajt byggbeskrivningar.se. Den som vill kunna samla vänner och bekanta för lite barhäng hemma i trädgården hittar instruktioner till en inbjudande bar med barpallar. En lekfull gungställning går garanterat hem hos de yngsta och den som vill snygga till utemiljön kan välja mellan att bygga en stilren pergola, en svalkande utedusch eller varför inte ett soptunneskydd som döljer de trista tunnorna i plast. Varje projekt presenteras med en instruktionsfilm, tydliga bilder, sprängskiss, mått och beskrivningar som är enkla att följa. 

bild
Foto: Svenskt trä

– Det känns roligt att vi även denna sommar kan addera fem nya limträprojekt till våra byggbeskrivningar. De är uppskattade och ökar förutsättningarna att fler ska våga sig på ett byggprojekt. Limträ är ett bussigt och snyggt material som verkligen väcker skaparglädjen hos hemmasnickaren, säger Johan Fröbel.