Dags för inflyttning i Västerås högsta trähus

Bild: Mimer

Nu står Västerås högsta trähus klart för inflyttning på Öster Mälarstrand. Under måndagen flyttar hyresgästerna in i de 53 lägenheterna. Huset är på sex våningar och är helt byggt i trä.

Kvarteret Mesanseglet är helt byggt i trä. Det är ett av få större hyreshus i trä i Sverige. Nästan hela huset, från stomme och panel till hisschakt och trappor, är tillverkat av trä. Huset är 6 våningar högt, lägenheterna är 2 och 3 rum och kök. Totalt finns 53 lägenheter och en övernattningslägenhet.

– Att bygga flerfamiljshus i trä kommer tillhöra framtiden och det är ett intressant komplement för den svenska byggindustrin. Trähusen är bra både för människan och för miljön. Det är en speciell känsla att gå in i huset som känns lugnt, ombonat och varmt. Det tycker vi, byggarna som jobbat i huset och hyresgästerna som nu flyttar in, säger Thomas Wall, projektchef på Mimer.

Fördelarna att bygga hus i trä är många. Trä är en förnybar råvara som binder koldioxid när det växer och förbrukar sedan mindre energi när det omvandlas till ett byggnadsmaterial, i jämförelse med tillverkning av cement och tegel. Det är också betydligt lättare att jobba med trä än med sten. Många byggnadsarbetare föredrar att jobba med trä med tanke på arbetsmiljön, det dammar inte, det är lättare att jobba med och enklare att justera jämfört med betong. Trä är lättare än betong och kan därför sänka kostnaderna för grundläggning. Trähus ger bättre inomhusklimat och produktionen av trähus är mindre energikrävande.