Aalto-fasader uppgraderas i Uppsala

Västmanland-Dala nations hus i Uppsala från 1965 är en av tre byggnader i Sverige signerade Alvar Aalto. 2014-2015 renoverades det putsade fasaderna, och nu pågår arbetet med att byta ut framsidans betongskärmar och uppgradera fönsterpartierna. Foto: Teddy Johansson
Foto: Teddy Johansson

Under två års tid renoveras fasaderna till V-Dala nations hus i Uppsala, en av tre byggnader signerade Alvar Aalto i Sverige. Största utmaningen: hitta en lyckad kompromiss mellan moderna krav och bibehållet originalskick.

Det var omstritt när det byggdes, men är idag en av Uppsalas verkliga arkitektoniska klenoder: Västmanland-Dala nations hus från 1965. Ritat av Alvar Aalto, och en av endast tre byggnader i Sverige av den legendariske finske arkitekten och formgivaren. Inför nationens 375-årsjubileum 2014 och husets 50-årsjubileum 2015 var det dags för en uppfräschning av de putsade fasaderna, och uppdraget att leda projektet gick till Bjerking AB.

– De putsade fasaderna renoverades senast 1990 med KC-färg. Den här gången har vi med tanke på framtida underhåll valt en silikatfärg, som ska tåla fasadtvätt bättre, berättar Pia Haglund, byggnadsvårdare och projektledare hos Bjerking.

När byggnaden undersöktes under projekteringsarbetet befanns putsen vara i gott skick nog för att – med några smärre påbättringar – kunna behållas och efter att underliggande färgskikt tagits bort påmålas på nytt. Värre var det ställt med en annan del av exteriören: de 48 betongskärmarna framför festsalens och foajéns stora fönster på husets framsida.

– Skärmarna hade omfattande skador, inte minst sprickor runt infästningarna, som behövde åtgärdas. Samtidigt fanns önskemål från nationen om att förbättra ljudisolering och energivärden i samband med en renovering av fönsterpartierna.

Så föddes etapp två av projektet. Putsfasaderna var färdigrenoverade hösten 2015, medan arbetena med fönster och betongskärmar pågår och planeras vara färdiga i oktober.

– För de nya skärmarna har vi valt en lösning med fiberbetong, som dels är lättare, dels mindre sprickbenägen. För fönstren ersätter vi den befintliga tvåglaskonstruktionen med ett förseglat isolerglas med tre glas och ljudfilm som passar i de gamla bågarna. Vi räknar med att sänka U-värdet betydligt, säger Pia Haglund.

Aaltos nationshus är på god väg att bli byggnadsminnesmärkt idag, och har under renoveringen hanterats som om det redan är – inklusive bidrag och godkännande från Länsstyrelsen. Därtill har Alvar Aalto-stiftelsen i Helsingfors bidragit med värdefull kunskap.

- I ett projekt som det här finns det inte några givna lösningar när man börjar. Utmaningen är att hitta en lyckad kompromiss som förenar moderna krav och bibehållet originalskick. Om ingen ser vad vi har gjort när vi är färdiga, då har vi lyckats!