Barents Center byggs mellan Haparanda och Torneå

Atrium torget i Barents Center får liv och rörelse. Illustration: Wester-Elsner.

Anläggningen får flera funktioner med butiker, en multiarena, kontorsutrymmen, en gymnasieskola och ett 20 våningar högt hotell.  

Haparanda och Torneå ligger på varsin sida om ”världens fredligaste gräns” mellan Sverige och Finland där runt 14 miljoner människor passerar varje år. Kommunerna, som månar om ett gott samarbete, har ambitionen att skapa en tvillingstad i en spännande region. Där blir Barents Center en viktig pusselbit. Förhoppningen är att skapa en attraktiv handels- och mötesplats för hela regionen som i sin helhet omfattar Sverige, Finland, Ryssland och Norge.

Centrumanläggningen ska uppföras intill gränsen. I dagsläget finns en handelsplats med Ikea och Rajalla som destinationer i området.

– Anläggningens handelsplats ska kombineras med andra funktioner. En multiarena för det lokala ishockeylaget och andra events kommer att rymma upp till 4 500 personer medan en existerande gymnasieskola får nya lokaler. Kontorsytor ska ge plats åt ett innovationscentrum, en inkubator för nya lokala företag. Det planerade 20 våningar höga hotellet får formen av ett utropstecken. Hotellet blir en tydlig markör i landskapet. Med sina två huskroppar, en på varje sida av nationsgränsen, bildar de tillsammans en vänskaplig kram. Hotellet får runt 200 rum, en konferensanläggning, SPA, restauranger och mötesplatser, berättar arkitekt Fredrik Rosell på Wester-Elsner.

Arkitektfirman har utformat detaljplanen till Barents Center och fungerat som rådgivare åt projektutvecklaren Concent AB.

Barents Center byggs som ett stadskvarter med en gatustruktur. En miljö där folk jobbar, shoppar, pluggar eller ägnar sig åt avkopplande aktiviteter som att se på ishockey eller gå på bio.

Bruttoytan på hela 120.000 kvadratmeter inkluderar parkeringsplatser över och under jord samt multiarenan. Handelsplatsen med 70 butiker, restauranger och service täcker runt 30 000 kvadratmeter. Ovanpå detta görs utrymme för gymnasieskolan, en biograf och kontorslokaler. Ett torg ger anläggningen en publik öppen plats.

– Den relativt nybyggda gemensamma bussterminalen på den svenska sidan är en viktig del av stadskvarteret. Och skolans fasader vetter mot torget. Området ska kännas tillgängligt, tryggt och trivsamt även efter butikernas stängning, betonar Fredrik Rosell.