Utbyggd grundskola i Skellefteå invigs hösten 2018

Morö Backe skola omvandlas från en F-5 skola till en modern och framtidsinriktad F-9 skola. Bild: MAF Arkitektkontor

I juni i år inleddes arbetet med att renovera och bygga ut Morö Backe skola i Skellefteå. Till höstterminstarten 2018 återinvigs skolan, som då ska ha omvandlats från en F-5-skola till en modern och framtidsinriktad F-9-skola. Den om- och tillbyggda skolan kommer att inrymma drygt 700 elever.

Under sommaren inleddes ombyggnationens första etapp, renoveringen av den befintliga skolan. Renoveringen inkluderar bland annat byte av tak, förbättrad ventilation samt en ny, öppnare och modernare planlösning med nya entréer. Renoveringsarbetets första etapp planeras vara klart våren 2017. Parallellt pågår byggnationen av den nya högstadieskolan, som ska stå klar sommaren 2018. Då inleds även projektets andra etapp, renoveringen av den befintliga skolbyggnadens andra del. Därefter väntar en omgörning av skolans utemiljö som beräknas stå klar sommaren 2019.

– Den främsta anledningen till att vi väljer att bygga ut skolan är att högstadieeleverna från stadsdelen Morö Backe tidigare saknat en egen högstadieskola. När den utbyggda skolan står klar slipper dessa elever gå i skolan i andra delar av staden. I dagsläget går drygt 400 elever på skolan. Delar av undervisningen har av utrymmesskäl bedrivits i paviljonger, men när den om- och tillbyggda skolan står kvar kan alla samlas i dessa byggnader, säger Emma Sundelin, projektchef på Skellefteå kommun.  

Logistiska utmaningar Skolans nybyggda delar ska bland annat inrymma lokaler för praktiska och estetiska ämnen, klassrum, grupprum, personalrum, skolbibliotek, kafé, kök, matsal samt en fullstor sporthall. Den största utmaningen i projektet är, enligt Emma Sundelin, att få till en välfungerande logistik i ett så här omfattande projekt, i synnerhet eftersom undervisning kommer att bedrivas i den befintliga byggnaden under hela byggtiden.

– För närvarande pågår rivningen av delar av den befintliga skolbyggnaden. Under sommaren inleddes även nybyggnationen med schaktningsarbeten. Moderniseringen av den befintliga skolan är helt nödvändig, bland annat för att få till ett bra inomhusklimat. Den gamla och nya byggnaden kommer att länkas ihop med en passage, säger Emma Sundelin.