Samverkan ska ge nya bostäder i Kungälv

Fr v: Andreas Wingfors / PEAB, Mats Berntsson / Ytterbygg Therese Kilenstam / Tornstaden Peter Jakobson / Bokab Anna Olá / Förbo Helene Eriksson / HSB Carmith Mårtensson / Wästbygg Projektutveckling

Nyligen tecknades ett samarbetsavtal mellan sex bostadsutvecklingsbolag och kommunägda Bokab AB för att exploatera Åseberget som är en bergsplatå alldeles i utkanten av centrala Kungälv. Om allt går som planerat hoppas samtliga på att spaden sätts i jorden redan 2018.

Tanken är att uppföra mellan 1 000 och 1 500 bostäder. Bebyggelsen kommer att utgöra en ny stadsdel i Kungälv med varierande bebyggelsestruktur och upplåtelseform.

– Intresset för exploateringen är mycket stort och mottagandet har varit fantastiskt, säger Peter Jakobson, vd på Bokab, ett av Kungälvs kommun helägt bolag och som bland annat har till uppgift att skapa nya bostäder. Bokab äger marken och står som initiativtagare till projektet. En första trevare lades ut redan våren 2015 och gensvaret blev långt över förväntan. Ett 20-tal exploatörer hörde av sig och ville vara med i projektet. I takt med tiden gjordes ett urval och slutligen återstod sex utvalda partner som alla var villiga att ingå ett samarbetsavtal med Bokab. Ett avtal som för övrigt undertecknades i juli 2016. Exploatörerna i fråga är Förbo AB, HSB Göteborg, Peab Bostad AB, AB Tornstaden, Wästbygg Projektutveckling Sverige AB och Ytterbygg AB samt Bokab som huvudman. – Dialog som samverkansform är en mycket uppskattad arbetsmodell. Detta vet vi på HSB från tidigare likvärdiga bostadsprojekt som vi arbetat i. Genom att ta in synpunkter och förslag möjliggörs en bra kommunikation och vi får viktigt underlag för att skapa en trivsam stadsdel, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg. Nästa steg i processen är att genomföra en intervjurunda för att få del av synpunkter om vad som ska finnas på berget. Därefter planeras för en workshop för att processa allting och skapa ramar och förutsättningar för ett planprogram. I nästa steg väljs så arkitekter ut för parallella uppdrag för att i grova drag skissa på området för att ta fram ett planförslag. Avslutningsvis tar processen för detaljplanearbetet vid med all dess formalia innan politikerna kan anta planen. Om allt går som planerat blir byggstart någon gång under 2018.