Klimatsmarta bostadshus i stjärnformation

Man använde sig av stjärnformationen för att optimera lägenheternas orientering mot söder och väster. Bild: Gotlandshem

Sommaren 2014 påbörjades bygget av kvarteret Adjutanten, tre moderna hus på det gamla A7-området i Visby. Lägenheterna är byggda med både klimat och komfort i åtanke och ett av husen utmärker sig med att vara helt rökfritt. I dagsläget är alla hyresgästerna inflyttade och responsen är positiv.   

Vid konstruktionen av husen valdes, den från 1940-talet så populära, stjärnformationen för att skapa bästa möjliga planlösning och optimera lägenheternas orientering mot söder och väster. Varje våningsplan innehåller sex lägenheter med liten trapphusyta vilket är både ekonomiskt och praktiskt.

– I och med stjärnhusformationen har vi tagit upp en gammal idé och modifierat den. Förutom de funktionella fördelarna ger den kvarteret ett unikt uttryck, säger Bert-Inge Hellenberg, projektledare på Gotlandshem.

Inglasning ger uppskattat extrarum

Totalt ryms 84 lägenheter i storleken ettor till fyror i de tre husen. Ett av husen har sex våningar, de andra två är fyravåningshus. Unikt för kvarteret är det helt rökfria huset. Samtliga lägenheter har en öppen planlösning vilket skapar ett yteffektivt boende som även är väl anpassat för rörelsehindrade. Utmärkande är de stora inglasade balkongerna som ingår som standard.  

– Vi har fått mycket positiv respons på de inglasade balkongerna, berättar Bert-Inge Hellenberg. Hyresgästerna tycker att det blir som ett extrarum, en bonus i lägenheten.

Bekvämt och klimatsmart

Kvarteret Adjutanten ligger centralt på det gamla A7-området i Visby, precis intill Krokska dungens skog och öppna fält. Skolor och butiker ligger på gångavstånd och en förskola är planerad. Cykel och bilparkeringsplatser är väl tilltagna. Tack vare att husen är byggda som lågenergihus med passivhusteknik får man ett behagligt inomhusklimat och låga driftkostnader. Konstruktionen och planlösningen innebar minskad materialåtgång och lägre byggkostnader. Husen byggdes med partnering där Wisab Bygg AB hade totalentreprenaden och Structor AB var arkitekt.