Två stockholmsprojekt nominerade i Berlin

Hornsbruksgatan. Bild: Utopia Arkitekter
Bolindersplan. Bild: Utopia Arkitekter

Veidekke Bostad och Utopia Arkitekter har gemensamt tagit fram två projektidéer som är nominerade i klassen för möjliga framtida projekt i den globala arkitekturtävlingen World Architecture Festival som arrangeras i Berlin. 

Hornsbruksgatan ligger på Södermalm intill Högalidskyrkan och Hornstull. Veidekke Bostad och Utopia Arkitekter har tagit fram ett förslag bostadshus som ska placeras vid Högalidsparken. Förutom lägenheter och stadsradhus kommer Högalidsparken utökas ut över husens tak. Detaljplanearbetet pågår.

Bolindersplan ligger centralt på Kungsholmen nära Centralstationen. Veidekke Bostad och Utopia Arkitekter har tagit fram en markanvisningsidé  för byggnaden. Förhoppningen är att bostäder i kombination med publika lokaler ska skapa liv och rörelse till en av Stockholms mest centrala men underutnyttjade platser.

- Ett övergripande mål är att fortsätta stärka centrala Stockholm genom att skapa täta och attraktiva stadsdelar med blandat innehåll och offentliga miljöer. För oss på Veidekke är det viktigt att ny bebyggelse följer stadens villkor om stadsbildens sammanhållna helhet och god arkitektur samtidigt som tillför stadskvaliteer. Det är vad både Hornsbruksgatan och Bolindersplan gör, säger Britta Blaxhult, affärsutvecklingschef Veidekke.

World Architecture Festival arrangeras i Berlin den 16 – 18 november.