EU:s högsta bostadshus i Warszawa

Warszawas ”Manhattan” siktar uppåt. Zlota 44 i mitten ska öppnas i början nästa år. Foto: Markku Björkman
Zlota 44 i Warszawas centrum, ritat av stjärnarkitekten Daniel Libeskind. Foto: Markku Björkman

Warszawa är känt för sina höga byggnader. Cosmopolitan Twarda, som blev färdigt år 2014, är ett 160 meter högt bostadstorn ritat av den amerikanska arkitektbyrån Jahn.

Nu är den polska huvudstaden ytterligare en skyskrapa rikare. Złota 44 är en 192 meter högt hus med 52 våningar i centrala Warzawa i polska huvudstaden. Byggnaden beräknas vara färdig år 2017.

 

Huset har ritats av den polskfödde amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskind, vars översiktsplan vann tävlingen för återuppbyggnad av World Trade Center på nedre Manhattan. Libeskind är känd för flera museibyggnader men hans portfölj innehåller också flera bostadsprojekt.

Projektet i Warszawa bedrivs av amerikanska fastighetsbolaget Amstar och Warszawa Developers BBI, som köpte den ofärdiga byggnaden från dess ursprungliga entreprenör ORCO.

Namnet Złota 44 härrör sig från byggnadens adress - Złota (“gyllene") -gatan. Skyskrapan ligger intill Kulturpalatset, den högsta byggnaden i Polen (237 m), och Zlote Tarasy köpcentrum. Złota 44 är den sjätte högsta skyskrapan i Warszawa, högsta bostadshuset i Polen och EU. Höghuset innehåller 287 lyxiga lägenheter. 

Alla lägenheter har utrustats med så kallade digitalt lägenhetssystem (HMS), vilket underlättar manövreringen av luftkonditioneringen, rullgardiner, värme, belysning och ger möjlighet att placera online-beställningar från restauranger och annan service. Huset samtliga invånare kommer att få ett säkerhetskort, som gör det möjligt för dem att nå endast våningen där de bor.

 

Złota 44 erbjuder en mängd olika tjänster och bekvämligheter för husets invånare. De kommer att ha tillgång till en vinkällare som rymmer upp till 10 000 flaskor och inkluderar en provsmaknings- rum. 

Förutom Polens största privata inomhuspool, har huset en hel våning med fritidsfunktioner, däribland en bubbelpool, massage rum, en finsk bastu, ångbastu och en utomhusterrass. 

Golvplan utrustas med en privat biograf och en golfsimulator, ett lekrum för barn och ett konferensrum. En specialutbildad concierge står till invånarnas förfogande.

Lägenheter kommer att erbjudas i nio inredningsvarianter. Det kommer att finnas fyra typer av lägenheter beroende på deras storlek: lägenheter med ett sovrum (från 62 till 70 kvadratmeter), medelstora lägenheter (från 90 till 120 kvadratmeter), större lägenheter (från 140 till 250 kvadratmeter) och takvåningar, som överskrider 1000 kvadratmeter.

Försäljningen av lägenheter startade officiellt den 16 april 2015. Det har förekommit en rad ekonomiska problem under byggtiden, däribland ogiltigförklaring av byggtillståndet och konflikter med invånarna i de omgivande byggnaderna.