Fint nät - en fråga om liv och död

När larmet går sänks gardinerna med en hastighet av 10-15 centimeter i sekunden. Bild: Stöbich GmbH
Pierre Månesköld är vd vid Previs Brandskydd. Foto: Carolin Freiholtz

När eld och rök sprider sig i en lokal kan brandsektionering vara en fråga om liv och död. Att begränsa spridningen förhindrar skador och gör släckningsarbetet betydligt enklare. Brand- och rökgardiner kan rädda såväl liv som stora värden.

 

Elden är lös och röken sprider sig. Larmet går. En glasfibermatta förstärkt med ett finmaskigt nät av rostfritt stål rör sig mot golvet med en hastighet av 10-15 centimeter i sekunden. Snart är såväl eld som rök innesluten och spridningen stoppad. Företaget Previs Brandskydd, som under 30 år arbetat med brandtekniska produkter, står enligt egen utsago för omkring 35 procent av marknaden. Den sektionerande brandgardinen med aluminiumbeläggning är en av de mest efterfrågade produkterna.

 

– Produkten utvecklades först i England som ett kostnadseffektivt och smidigare alternativ till brandjalusier. Just nu är det tyska producenter som Stöbich GmbH som ligger i framkanten av nya lösningar med rök- och brandgardiner. Vi har valt att marknadsföra Stöbich-produkter i Sverige eftersom det erbjuder ett nästan osynligt brandskydd som syns först när det aktiveras. Det är alltså perfekt för miljöer med höga estetiska krav, säger Pierre Månesköld, vd vid Previs Brandskydd.

 

Flexibla lösningar

Det krävs tuffa material för att stå emot eld. En rökgardin ska tåla temperaturer upp till 600 grader och en brandgardin kan stå emot hisnande 1 100 grader i upp till två timmar, beroende på funktion.

– Vi var först i Sverige med den aluminiumbelagda brandgardinen. Den ger en mycket effektiv värmebekämpning, även utan sprinkling, säger Pierre Månesköld.

 

När duken fällts ner är den konstruerad för att inte låta någonting passera. Men i vissa lokaler måste lösningen vara mer flexibel.

– Vi har även rökgardiner som tillåter evakuering. På ett sjukhus måste man till exempel kunna köra ut sjuksängar och rullstolar. Även på arenor och andra stora lokaler måste människor kunna ta sig ut under en längre tidsperiod, säger Pierre Månesköld.

 

Kraven på brandskydd med hög säkerhet och effektiv sektionering ökar. I takt med allt strängare lagkrav är det en fördel att kunna skräddarsy brandgardiner efter lokalens design.

– En av våra specialiteter är stora brandgardiner utan överlappning. Andra aktörer har fem till sex meter breda dukar och låter dem överlappa 40 centimeter. Vi arbetar annorlunda. Vi skräddarsyr våra dukar på plats utan överlappning, så att vi kan erbjuda stora brandgardiner för till exempel teaterscener eller köpcentrum. Nu pågår dessutom diskussioner i Europa om att inte längre tillåta överlappande system, säger Pierre Månesköld.

 

Ett funktionellt brandskydd kräver tåliga dukar. De brandgardiner Previs Brandskydd valt att arbeta med är konstruerade för att hålla länge.

– De behöver inte bytas ut bara för att det har varit ett antal falsklarm där de aktiverats. Materialet är noggrant testat och tål att användas, säger Pierre Månesköld.

 

Att brandgardinerna fungerar när det verkligen gäller råder det ingen tvekan om, det menar Pierre.

– Vid en brand vid ett stort pappersbruk i södra Sverige stängde den här duken in elden och hjälpte till att rädda såväl lager och som maskiner till ett värde av flera miljarder.

 

Faktaruta:

- Brand- och rökgardiner förhindrar att rök och eld sprider sig

-     Previs Brandskydd skräddarsyr sin produkt på plats

-     Gardinerna ska tåla upp till 1100 grader i upp till två timmar

-     Utan överlappning skapas en säkrare produkt

-     När brandlarmet går sänks gardinerna mot golvet

-     Brandgardinerna är en smidigare och snyggare version av brandjalusier