Första etapperna i jätteprojekt i Burlöv

Flygvy över det första kvarteret av planerade fyra i Kronetorp Park i Burlöv. Bild: Sydark Malmö

Kvarteret med 90 bostadsrättslägenheter är bara första delen av en planerad helt ny stadsdel mellan Malmö och Lund.

Nu uppförs 90 bostadsrättslägenheter i det första av fyra planerade kvarter med totalt 400 lägenheter i Kronetorp Park i Burlöv. De byggs i tre etapper – Allén 1, 2 och 3.

– Lägenheterna på ett till fem rum och kök blir yteffektiva för att pris och avgifter ska bli vettiga. De får vita väggar och öppna planlösningar där HTH-kök och vardagsrum är en gemensam yta. Fönstren som når ända ner till golvet ger panoramavy över det gröna området, säger Ulf Lyddby, VD på Kronetorp Park som har köpt 1700-talsherrgården Kronetorp med omgivning. Det schaktas redan för nästa kvarter som får en blandning av hyres- och bostadsrättslägenheter.

Husen byggs som tunga konstruktioner av betong, tegel och puts. De tjocka stenväggarna ska tillsammans med god isolering och komfortkyla i golven ge en jämn temperatur året runt. Ulf Lyddby jämför med gamla kyrkor. Varje lägenhet har också en termostat som reglerar temperaturen.

Ambitionen är hålla en hög miljöprofil. De energieffektiva lägenheterna har en förbrukning på 35 kilowatt per kvadratmeter. Solfångare ska stå för uppvärmning och varmvatten. Under hösten lagras energin som används i januari-februri i stora ackumulatortankar. Husen utrustas också genomgående med energisnål LED-belysning. Garage för 100 bilar byggs under jord i kvarteret intill. En bilpool där boende i området kan hyra bil är inplanerad.

Utformningen är skapad för att passa in i området.

– Arkitekt Axel Carlsson knyter an till den gamla herrgården och parken med Sveriges äldsta blodbok. Gestaltningen ska gå hand i hand med kultur, historia och natur. Vita hus i kvarteret tar upp herrgårdens färg, berättar Ulf Lyddby.

De fyra planerade kvarteren är bara första delen av ett jätteprojekt som ska täcka 1,2 miljoner kvadratmeter i en ny planerad stadsdel med ett bra läge mellan Malmö och Lund. Fram till 2050 är tanken att bygga bostäder, men också kontor, som omfattar en totalyta på 1,8 miljoner kvadratmeter. Kronetorp Park äger en tredjedel av området. Alldeles intill finns köpcentrat Burlöv Centrum och 2020 byggs en ny närliggande tågstation.